Yumurta, vücut geliştirme sporuyla uğraşan, hatta spor yapan her birey için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. 1 adet orta boy yumurtada(~50gr), 6.5gr protein, 5.5gr yağ ve 0,5gram karbonhidrat bulunmaktadır. Ayrıca 1 adet orta boy yumurtada yaklaşık 200mg kolesterol bulunmaktadır. Bunun yanı sıra potasyum, kalsiyum, vitamin A ve demir yönünden de zengin besindir.
Yumurta sarısı bilindiği üzere kolesterol içermektedir. Yapılan bir çok araştırmada uzun süreli süreç göz önünde bulundurularak, günlük kolesterol tüketiminin 200mg ve aşağısında tüketilmesinin sağlık açısından faydalı olduğu görülmüştür. Özellikle kalp ve damar sağlığı ile ilgili sorun yaşayan hastalarda yumurta sarısının tüketiminin sınırlandırılması gerektiği bir çok araştırmada görülmüştür.
Konuyu aslında detaylandırıp, HDL LDL ve kolesterol ile ilgili uzunca bir yazı yazmak isterdim. Fakat konuyu iyice anlayabilmeniz için oldukça detaylı yazı yazmak gereklidir. Her zaman yazılarımızda konuyu oldukça basitleştirmek için uğraşıyoruz. Kaynakça bölümüne ilgililer için bir kaç bilimsel makale ekliyorum. İlgilenenler için sanırım yeterince açıklayıcı olacaktır.
Konuyu özetlemek gerekirse, özellikle diyabet hastaları, kardiyovasküler ve damar hastalıklarına sahip kişilerin yumurta tüketimi konusunda oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Sağlıklı sporcular için yumurta tüketimi tabiki zengin protein kaynağı olması açısından önemlidir. Fakat TV ekranlarında çıkan bazı insanların söylediği gibi günde 15-20 adet tam yumurta yemek hiç sağlıklı değildir.
Unutmayın herşey dozunda sağlıklıdır. Dozunu kaçırırsanız sağlıklı besinler sağlıksız etkiler yaratır.
Mehmet Kaban
Tarafımdan yazılmıştır. Lütfen kaynak göstermeden kopyalamayınız
Kaynak
Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease - PubMed
Dietary cholesterol and egg yolk should be avoided by patients at risk of vascular disease - PubMed
http://nutritionfacts.org/2016/04/28/egg-consumption-and-ldl-cholesterol-size/
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
Yumurta ve Kolesterol isimli makale mehmet-kaban tarafından yazılmıştır.
Yumurta sarısı bilindiği üzere kolesterol içermektedir. Yapılan bir çok araştırmada uzun süreli süreç göz önünde bulundurularak, günlük kolesterol tüketiminin 200mg ve aşağısında tüketilmesinin sağlık açısından faydalı olduğu görülmüştür. Özellikle kalp ve damar sağlığı ile ilgili sorun yaşayan hastalarda yumurta sarısının tüketiminin sınırlandırılması gerektiği bir çok araştırmada görülmüştür.
Konuyu aslında detaylandırıp, HDL LDL ve kolesterol ile ilgili uzunca bir yazı yazmak isterdim. Fakat konuyu iyice anlayabilmeniz için oldukça detaylı yazı yazmak gereklidir. Her zaman yazılarımızda konuyu oldukça basitleştirmek için uğraşıyoruz. Kaynakça bölümüne ilgililer için bir kaç bilimsel makale ekliyorum. İlgilenenler için sanırım yeterince açıklayıcı olacaktır.
Konuyu özetlemek gerekirse, özellikle diyabet hastaları, kardiyovasküler ve damar hastalıklarına sahip kişilerin yumurta tüketimi konusunda oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Sağlıklı sporcular için yumurta tüketimi tabiki zengin protein kaynağı olması açısından önemlidir. Fakat TV ekranlarında çıkan bazı insanların söylediği gibi günde 15-20 adet tam yumurta yemek hiç sağlıklı değildir.
Unutmayın herşey dozunda sağlıklıdır. Dozunu kaçırırsanız sağlıklı besinler sağlıksız etkiler yaratır.
Mehmet Kaban
Tarafımdan yazılmıştır. Lütfen kaynak göstermeden kopyalamayınız
Kaynak
Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease - PubMed
Dietary cholesterol and egg yolk should be avoided by patients at risk of vascular disease - PubMed
http://nutritionfacts.org/2016/04/28/egg-consumption-and-ldl-cholesterol-size/

The impact of egg limitations on coronary heart disease risk: do the numbers add up? - PubMed
For over 25 years eggs have been the icon for the fat, cholesterol and caloric excesses in the American diet, and the message to limit eggs to lower heart disease risk has been widely circulated. The "dietary cholesterol equals blood cholesterol" view is a standard of dietary recommendations...


Does egg feeding (i.e., dietary cholesterol) affect plasma cholesterol levels in humans? The results of a double-blind study - PubMed
In order to study the effects of dietary cholesterol in outpatients eating their usual home diets, we fed whole eggs and an egg substitute in a double-blind design to 16 normal volunteers. One-half cup of whole eggs (approximately 500 mg cholesterol) and a cholesterol-free egg substitute product...

Yumurta ve Kolesterol isimli makale mehmet-kaban tarafından yazılmıştır.