Yumurta Akı

sefayksl

Forum Üyesi
Katılım
13 Ağu 2014
Mesajlar
40
Tepki puanı
5
Puanları
8
Merhabalar,

Bu sporu yapan birisinin yumurta yememesi saçma gelebilir ama maalesef yiyemiyorum. Daha doğrusu beyazını yiyemiyorum. Haşlayınca sadece sarısını tüketebiliyorum. İşin garip tarafı biraz midesiz bir insanımdan kolay kolay bişeyden tiksinmem ama yumurta beyazını hiç bir şekilde yiyemiyorum.

Yumurtayı kırıp akını içebilirim ama bir defa denedim. Peki bu şekilde haşlamak arasında bir fark var mı? Yine vitaminleri ve proteini alabilir miyim? Sabahları 4-5 yumurta akını sütle karıştırıp içsem olur mu?
 

Fatih A.

Moderatör
SMS Onaylı
Katılım
13 Ağu 2014
Mesajlar
799
Tepki puanı
236
Puanları
138
Hayvansal proteinlerin tüketilmeden önce denatüre olması lazım bunun içinde pişmesi lazımdır, en fazla fayda bu şekilde alınır. Çiğ tüketilmesini Savaş hoca önermiyor. Çiğ tüketilirse ne kadar fayda sağlar bilemem
 

sefayksl

Forum Üyesi
Katılım
13 Ağu 2014
Mesajlar
40
Tepki puanı
5
Puanları
8
O zaman tek çare kaynatıp sadece sarısını yemek.
 

-sting-

Forum Üyesi
Katılım
25 Ağu 2014
Mesajlar
447
Tepki puanı
84
Puanları
98
Yumurtayı pişirmeden de yiyebilirsin tabi ki. Sütle karıştırp içebiliyorsan hele sabah iyi bir besin kaynağı olacaktır. Pişirip yenmesinin sebebi tat avantajı ve pişmemiş yumurtadan kapılabilecek hastalık riski. Düşük bir risk tabi ki bu, araştırabilirsin çeşitli yerlerde ''gut hastalığı'' olması gerek hastalığın adının (ismi yanışsa düzeltin)
 

metinhx4

Forum Üyesi
Katılım
13 Ağu 2014
Mesajlar
36
Tepki puanı
1
Puanları
8
Savaş hocanın bir videosu vardı sabah kahvaltısı çokta önemli değil demişti bende yemiyorum sabah kahvaltısı yaptığımı hatırlamıyorum desem yeridir.
 

MFS

Forum Üyesi
Katılım
6 Eyl 2014
Mesajlar
6
Tepki puanı
1
Puanları
3
yumurtayı çiğ yemek zararlıdır
 

MFS

Forum Üyesi
Katılım
6 Eyl 2014
Mesajlar
6
Tepki puanı
1
Puanları
3
yumurtayı çiğ yemek zararlıdırsindirminin zorluğu sebebiyle protein ve vitaminler vucuttan sindirilmeden atılır

 

brkalagz

Forum Üyesi
Katılım
6 Eyl 2014
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Puanları
1
Eger kokusundan tiksiniyorsan ==> aksamdan yumurtalari haslayip buzdolabina koy.sabahta az zeytin yagi ve kekik kullan koku felan kalmiyo guzel de oluyo.
 

SaVaS

Forum Üyesi
Katılım
13 Ağu 2014
Mesajlar
1,122
Tepki puanı
106
Puanları
138
yumurtayı kesinlikle çiğ tüketmeyin.
 

tatar

Forum Üyesi
Katılım
11 Haz 2014
Mesajlar
47
Tepki puanı
56
Puanları
33
arkadaşlar çiğ tüketilmesinin sindirimi zor değildir, aynı zamanda kullanılmaz atılır gibi sözlerde saçmadır.
eti bile çiğ yiyebilirsiniz, vücut ondan proteini alır, protein kuru madde olarak sarmal aminoasit zincirlerinden oluşan yuvarlak toplar halinde besinlerde bulunur, ve vücut besini sindirirken bu proteinleri parçalar, aminoasitler halinde kana karışır.
eti çiğ yemememizin sebebi sindirimden dolayı değildir, zararlı bakteriler, hastalıklar kapma riski olduğu içindir.
yumurta da aynı şekilde, tavuklarda salmonella bakterisi salgını vardır, bulaşma ihtimali milyonda birdir, isteyenler araştırabilirler salmonella salgınını, ve şöyle de bir şey var salmonella tavuğun dışkısında bulunur.

-"...Diğer salmonellalar sıkça gıda kaynaklı hastalıkların nedenidir, özellikle kümes hayvanları ve çiğ yumurtadan kaynaklanırlar.Hayvancılıkta antibiyotiklerin rutin kulanımı yüzünden oluşmuş antibiyotik dirençli salmonella suşlarının enfeksiyonu sorunlu olabilir..." kaynak:Salmonella'da antibiyotik direncinin izlenmesi, in Eurosuveillance: Hastalık takibi ve kontrolu hakkında Avrupa bilgiler.-

ayrıca tifo gibi hastalıklara sebep olabilir. yumurtanın kabuğu geçirgen özellikte olduğu için yumurtalar fabrikalarda dezenfeksiyon işlemi görmeden önce salmonellanın yumurta içine girme ihtimali vardır. ancak şöyle de bir şey var, tifo tedavisinde beslenme önemlidir, şöyle beslenilmesi gerekir: "
alınan besinler protein ve karbonhidrat ağırlıklı olmalıdır. Bunun yanında bol bol su içmek gerekir."
bir sporcunun da beslenmesi bu şekilde olduğu için tifo gibi hastalığa da yakalanma ihtimali oldukça düşer, ayrıca yumurtalarda çıkış öncesi dezenfekte edilirler, yani milyarda bir olabilecek bir salgın haline gelebilir diyebiliriz, ama yine de dikkat etmek gerekir.
-aynı zamanda,
Yumurta akında "avidin" adı verilen protein ,biotin metabolizmasını engelleyerek biotin yetersizliğine yol açar. Yumurta akı pişirildiği zaman avidinin anti-biotin etkisi yok olmaktadır.-
kaynak:
http://mtayar.uludag.edu.tr/yumurtahijyeni.htm

eğer bana sen kullanıyor musun diyecek olursanız :D evet sabahları günde 7 çiğ, 2 tam pişmiş yumurta tüketiyorum :) b complex vitamin kullanıyorum, ayrıca bol su, karb., protein ve yağ tüketimim var yani biyotin eksikliğimde yok, karaciğer yağlanması yok, LDL düzeylerimde normal, kan ve bazı hormon testlerini de düzenli olarak belli periyodlarda yaptırıyorum, herhangi bir sorun yaşamadım, her hangi bir sorun olursa da zaten haberim olur :)


 
Son düzenleme:
Üst