arkadaşlar çiğ tüketilmesinin sindirimi zor değildir, aynı zamanda kullanılmaz atılır gibi sözlerde saçmadır.
eti bile çiğ yiyebilirsiniz, vücut ondan proteini alır, protein kuru madde olarak sarmal aminoasit zincirlerinden oluşan yuvarlak toplar halinde besinlerde bulunur, ve vücut besini sindirirken bu proteinleri parçalar, aminoasitler halinde kana karışır.
eti çiğ yemememizin sebebi sindirimden dolayı değildir, zararlı bakteriler, hastalıklar kapma riski olduğu içindir.
yumurta da aynı şekilde, tavuklarda salmonella bakterisi salgını vardır, bulaşma ihtimali milyonda birdir, isteyenler araştırabilirler salmonella salgınını, ve şöyle de bir şey var salmonella tavuğun dışkısında bulunur.
-"...Diğer salmonellalar sıkça gıda kaynaklı hastalıkların nedenidir, özellikle kümes hayvanları ve çiğ yumurtadan kaynaklanırlar.Hayvancılıkta antibiyotiklerin rutin kulanımı yüzünden oluşmuş antibiyotik dirençli salmonella suşlarının enfeksiyonu sorunlu olabilir..." kaynak:Salmonella'da antibiyotik direncinin izlenmesi, in Eurosuveillance: Hastalık takibi ve kontrolu hakkında Avrupa bilgiler.-
ayrıca tifo gibi hastalıklara sebep olabilir. yumurtanın kabuğu geçirgen özellikte olduğu için yumurtalar fabrikalarda dezenfeksiyon işlemi görmeden önce salmonellanın yumurta içine girme ihtimali vardır. ancak şöyle de bir şey var, tifo tedavisinde beslenme önemlidir, şöyle beslenilmesi gerekir: "alınan besinler protein ve karbonhidrat ağırlıklı olmalıdır. Bunun yanında bol bol su içmek gerekir."
bir sporcunun da beslenmesi bu şekilde olduğu için tifo gibi hastalığa da yakalanma ihtimali oldukça düşer, ayrıca yumurtalarda çıkış öncesi dezenfekte edilirler, yani milyarda bir olabilecek bir salgın haline gelebilir diyebiliriz, ama yine de dikkat etmek gerekir.
-aynı zamanda, Yumurta akında "avidin" adı verilen protein ,biotin metabolizmasını engelleyerek biotin yetersizliğine yol açar. Yumurta akı pişirildiği zaman avidinin anti-biotin etkisi yok olmaktadır.-
kaynak: http://mtayar.uludag.edu.tr/yumurtahijyeni.htm
eğer bana sen kullanıyor musun diyecek olursanız evet sabahları günde 7 çiğ, 2 tam pişmiş yumurta tüketiyorum b complex vitamin kullanıyorum, ayrıca bol su, karb., protein ve yağ tüketimim var yani biyotin eksikliğimde yok, karaciğer yağlanması yok, LDL düzeylerimde normal, kan ve bazı hormon testlerini de düzenli olarak belli periyodlarda yaptırıyorum, herhangi bir sorun yaşamadım, her hangi bir sorun olursa da zaten haberim olur