- Katılım
- 14 Ağu 2014
- Mesajlar
- 14
- Tepki puanı
- 55
- Puanları
- 28
Beyler! Yeşil Çay İçiyoruz... Kızlar! İçmeye Devam Ediyoruz...
Çay, Hindistan ve Çin’de doğup 5000 yıldır ekilip biçilen, faydalarını aşağıda sıralayacağım, medikal bir mucizedir. Milyonlarca insan tarafından her gün içilen, Dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Çayın dört temel çeşidi var bunlar yeşil çay, siyah çay, kırmızı çay ve beyaz çay… Hepsi de aynı bitkiden üretilir, ama faydaları kıyaslanabilir.
Siyah mı? Beyaz mı? Yeşil mi?
Çayın rengi nasıl bir işlemden geçtiği ile ilgilidir. Siyah, kırmızı ve yeşil çay yapmak için toplanan yapraklar hasat sonrası işleme maruz bırakılırken; olgunlaşmamış, filizleri henüz tam açmadan hemen önce toplanan çay yapraklarıyla yapılan tek çay beyaz çaydır. Filizlerinin üzeri hala gümüş rengi tüylerle kaplıdır, çay kurutulduğunda bu gümüş tüyler beyaza döner ki çayın adı da buradan gelir.
Siyah çay tam fermente edilmiştir, kırmızı çay kısmen fermente edilmiştir, yeşil çay ise hiç fermente edilmemiş ancak belli bir sıcaklıkta çevrilerek kurutulmuştur. Beyaz çay en az işlenen çay türüdür ve aslında polifenoller bakımından da en zengin olan çay türüdür.
Fermente edilen yapraklardan yapılan çayın polifenol içeriği daha düşüktür fakat kafein içeriği daha yüksektir. Yani yeşil çayın ve beyaz çayın antioksidan seviyesi yüksek, siyah ve kırmızı çayın ise kafein miktarı yüksektir.
Tüm Detaylarıyla Yeşil Çay!
Geleneksel Çin ve Hint kültüründe yeşil çay uyarıcı, diüretik, damar büzücü ve kalp sağlığı iyileştirici olarak kullanılır. Diğer kullanım alanları ise gaz sancısını gidermek, vücut ısısını düzenlemek, kan şekerini düzenlemek, sindirime yardımcı olmak ve zihinsel odaklanmayı arttırmak... Yeşil çay insanlar ve hayvanlar üzerinde sıkça denenmiş ve bir çok faydası ispatlanmıştır.
İyileştirici etkileri:
* Damar Tıkanıklığı: Trigliserit ve kolesterol seviyesini düşürür. Siyah çay da aynı etkiye sahiptir. Günde 3 bardak çayın kalp krizi riskini %11 azalttığı görülmüştür.* Yüksek Kolesterol: Toplam kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltir. Toplum üstünde yapılan araştırmalarda yeşil çay tüketen erkeklerin kolesterol seviyesinin, tüketmeyenlere göre daha düşük olduğu kanıtlanmıştır.
* Diyabet: Yeşil çay bilindiği üzere kandaki şeker seviyesini kontrol etmek için kullanılır. Tip 1 diyabeti önlemede yardımcı olabileceği ve ilerleme sürecini yavaşlatacağı kanıtlanmıştır. Tip 1 diyabetli hastaların vücudunda glikoz ya da şekerin enerjiye döndürülmesine yardımcı olan insülin az miktardadır veya hiç yoktur. Yeşil çay vücuttaki glikoz seviyesini düzenlemekte yardımcıdır.
Günde 10 fincan yeşil çay tüketmek kafein seviyesi nedeniyle problemlere yol açabilir.
* Kilo Kaybı: Klinik çalışmalar yeşil çay özünün metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırdığını ortaya koymaktadır. Fazla kilolu ve obez insanlar üzerinde yaplan bir araştırma yeşil çay ve kafein kombinasyonunun kilo kaybına yardımcı olduğunu ortaya koydu. Bazı araştırmacılar yeşil çayın içindeki kateşin adlı maddenin yağ yakmada etkili olduğunu düşünüyorlar. Tabi bu demek değildir ki, zayıflamaya tek başına yeterli!
* Yeşil çay genital siğillerin iyileşmesi, grip ve soğuk algınlığının iyileşmesi konularında da fayda sağlamaktadır.
* Yeşil çaydaki tenin ve tiyanin aminoasidi, iyi bir ruh haline ve artan bir rahatlama hissine neden olur. Hatta Japonya'da sadece bu maksatla kullanılmaktadır.
* Yorgunluğun önler, migreni hafifletir.
* Diğer etkileri: Antibiyotik verimliliğini artırır, ritm bozukluğuna sebep olabilir, sedatiflerin etkisini yok edebilir, kan sulandırıcı ilaçlarla kullanımına dikkat edilmelidir, kemoterapi ilaçlarının verimliliğini artırır, kandaki lityum seviyesini düşürür. İlaç tedavisi gören herkes, kullanım öncesi doktoruna danışmalıdır. Unutmayınız ki, bitkiler doğaldır ve her doğal şey gibi çok çeşitli etkilere sahiptirler!
Nasıl Demlemeli? Ne Kadar Ve Nasıl Tüketmeliyiz?
Yaprak halinde satılan yeşil çayları kullanınız. Yeşil çay kaynatılmaz, üzerine kaynamış su eklenir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise su tam kaynar haldeyken bardağa boşaltmamak, çünkü yeşil çay en iyi 80-85 derece suyla demlenir. Demlenme süresi 2 dakikadan az 6 dakikadan fazla olmamalıdır. Bir büyük fincana 1-2 çay kaşığı yeşil çay atabilirsiniz. İçerisine şeker koymayınız, şekersiz içemeyenler bal ekleyebilir. Ayrıca nane ya da zencefil de ekleyebilirisiniz.
Yemeğin üstüne içmeyiniz, sabah aç karınla ve yatmadan önce aç karınla içerseniz çok daha faydalıdır. Bilmediğiniz, kalitesine inanmadığınız yeşil çayları almayınız. Hatta toz halindeki yeşil çay ekstraktlarini kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır. Poşet çaylar yerine yaprak olanları tercih ediniz.
Hiç içmeyenler en az 1 fincan içmelidir. Kendinizi alıştırın
Bu konuda benim en çok güvendiğim kaynak 2002 yılında başladığı araştırmayı 2006’da tamamlamış olan Japon bilim adamı Kuriyama’nın tavsiyesidir. Kuriyama herkesin günde en az bir fincan yeşil çay içmesini öneriyor günlük 2-3 fincan çayın çok faydalı olacağını söylüyor 5 fincana kadar zararı yok.
Yaprak halinde satılan yeşil çayları kullanınız. Yeşil çay kaynatılmaz, üzerine kaynamış su eklenir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise su tam kaynar haldeyken bardağa boşaltmamak, çünkü yeşil çay en iyi 80-85 derece suyla demlenir. Demlenme süresi 2 dakikadan az 6 dakikadan fazla olmamalıdır. Bir büyük fincana 1-2 çay kaşığı yeşil çay atabilirsiniz. İçerisine şeker koymayınız, şekersiz içemeyenler bal ekleyebilir. Ayrıca nane ya da zencefil de ekleyebilirisiniz.
Yemeğin üstüne içmeyiniz, sabah aç karınla ve yatmadan önce aç karınla içerseniz çok daha faydalıdır. Bilmediğiniz, kalitesine inanmadığınız yeşil çayları almayınız. Hatta toz halindeki yeşil çay ekstraktlarini kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır. Poşet çaylar yerine yaprak olanları tercih ediniz.
Hiç içmeyenler en az 1 fincan içmelidir. Kendinizi alıştırın
Bu konuda benim en çok güvendiğim kaynak 2002 yılında başladığı araştırmayı 2006’da tamamlamış olan Japon bilim adamı Kuriyama’nın tavsiyesidir. Kuriyama herkesin günde en az bir fincan yeşil çay içmesini öneriyor günlük 2-3 fincan çayın çok faydalı olacağını söylüyor 5 fincana kadar zararı yok.
Hazırlayan: Didem M. ÖZGÜL
Yardımcı Çevirmen: İsa BOZDAĞ
Yardımcı Çevirmen: İsa BOZDAĞ
Kaynakça:
-Shinichi Kuriyama, MD, Pr.D., araştırmacı, Tohoku Üniversitesi Tıp, Sendai, Japonya; Kuang-Yuh Chyu, MD, Ph.D.
-University of California, Los Angeles, personel kardiyoloji, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles;
-The Univercity of Meryland Medical Center
-Shinichi Kuriyama, MD, Pr.D., araştırmacı, Tohoku Üniversitesi Tıp, Sendai, Japonya; Kuang-Yuh Chyu, MD, Ph.D.
-University of California, Los Angeles, personel kardiyoloji, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles;
-The Univercity of Meryland Medical Center
Son düzenleme: