Yeşil Çay

Hoşgeldin!

Forum sitemiz tamamen ücretsizdir.

Şimdi Kayıt Ol!
Forum Üyesi
Katılım
14 Ağu 2014
Mesajlar
14
Tepki puanı
55
Puanları
28


Beyler! Yeşil Çay İçiyoruz... Kızlar! İçmeye Devam Ediyoruz...

Çay, Hindistan ve Çin’de doğup 5000 yıldır ekilip biçilen, faydalarını aşağıda sıralayacağım, medikal bir mucizedir. Milyonlarca insan tarafından her gün içilen, Dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Çayın dört temel çeşidi var bunlar yeşil çay, siyah çay, kırmızı çay ve beyaz çayHepsi de aynı bitkiden üretilir, ama faydaları kıyaslanabilir.

Siyah mı? Beyaz mı? Yeşil mi?



Çayın rengi nasıl bir işlemden geçtiği ile ilgilidir. Siyah, kırmızı ve yeşil çay yapmak için toplanan yapraklar hasat sonrası işleme maruz bırakılırken; olgunlaşmamış, filizleri henüz tam açmadan hemen önce toplanan çay yapraklarıyla yapılan tek çay beyaz çaydır. Filizlerinin üzeri hala gümüş rengi tüylerle kaplıdır, çay kurutulduğunda bu gümüş tüyler beyaza döner ki çayın adı da buradan gelir.

Siyah çay tam fermente edilmiştir, kırmızı çay kısmen fermente edilmiştir, yeşil çay ise hiç fermente edilmemiş ancak belli bir sıcaklıkta çevrilerek kurutulmuştur. Beyaz çay en az işlenen çay türüdür ve aslında polifenoller bakımından da en zengin olan çay türüdür.

Fermente edilen yapraklardan yapılan çayın polifenol içeriği daha düşüktür fakat kafein içeriği daha yüksektir. Yani yeşil çayın ve beyaz çayın antioksidan seviyesi yüksek, siyah ve kırmızı çayın ise kafein miktarı yüksektir.

Tüm Detaylarıyla Yeşil Çay!

Yeşil çay fermente edilmemiş yapraklar kullanılarak yapılır ve bu yapraklar polifenol adlı antioksidana sahiptir. Serbest radikallerle savaşırlar, etkilerini azaltabilir, hatta durdurabilirler.

Geleneksel Çin ve Hint kültüründe yeşil çay uyarıcı, diüretik, damar büzücü ve kalp sağlığı iyileştirici olarak kullanılır. Diğer kullanım alanları ise gaz sancısını gidermek, vücut ısısını düzenlemek, kan şekerini düzenlemek, sindirime yardımcı olmak ve zihinsel odaklanmayı arttırmak... Yeşil çay insanlar ve hayvanlar üzerinde sıkça denenmiş ve bir çok faydası ispatlanmıştır.



İyileştirici etkileri:

* Damar Tıkanıklığı: Trigliserit ve kolesterol seviyesini düşürür. Siyah çay da aynı etkiye sahiptir. Günde 3 bardak çayın kalp krizi riskini %11 azalttığı görülmüştür.


* Yüksek Kolesterol: Toplam kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltir. Toplum üstünde yapılan araştırmalarda yeşil çay tüketen erkeklerin kolesterol seviyesinin, tüketmeyenlere göre daha düşük olduğu kanıtlanmıştır.

* Kanser: Hem siyah hem yeşil çay kanseri önlemede önemli rol oynar. Örnek olarak yeşil çayın yoğun tüketildiği Japonya’da kanser seviyesi diğer ülkelere nazaran daha düşüktür. Yeşil çaydaki polifenoller kanserin hücrelere nüfuz etmesini engeller ve kanserli hücreleri yok eder ve büyümelerini engeller. Mesane Kanseri, Meme Kanseri, Yumurtalık Kanseri, Kolon Kanseri, Yemek Borusu Kanseri, Cilt Kanseri, Mide Kanseri, Inflamatuar Bağırsak Hastalıkları (IBD) gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır, önler ve ya iyileşmesine yardımcı olur. Kadınlar üzerindeki olumlu etkileri genel olarak erkekler üzerindeki etkilerinden daha fazladır.

* Diyabet: Yeşil çay bilindiği üzere kandaki şeker seviyesini kontrol etmek için kullanılır. Tip 1 diyabeti önlemede yardımcı olabileceği ve ilerleme sürecini yavaşlatacağı kanıtlanmıştır. Tip 1 diyabetli hastaların vücudunda glikoz ya da şekerin enerjiye döndürülmesine yardımcı olan insülin az miktardadır veya hiç yoktur. Yeşil çay vücuttaki glikoz seviyesini düzenlemekte yardımcıdır.

* Karaciğer Hastalıkları: Karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Ayrıca yeşil çayın karaciğeri toksik maddelerin zararlı etkilerinden koruduğu düşünülüyor.

Günde 10 fincan yeşil çay tüketmek kafein seviyesi nedeniyle problemlere yol açabilir.

* Kilo Kaybı: Klinik çalışmalar yeşil çay özünün metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırdığını ortaya koymaktadır. Fazla kilolu ve obez insanlar üzerinde yaplan bir araştırma yeşil çay ve kafein kombinasyonunun kilo kaybına yardımcı olduğunu ortaya koydu. Bazı araştırmacılar yeşil çayın içindeki kateşin adlı maddenin yağ yakmada etkili olduğunu düşünüyorlar. Tabi bu demek değildir ki, zayıflamaya tek başına yeterli!

* Kireçlenmeyi, inflamasyonu azaltarak ve kıkırdağın yapısının bozulmasını yavaşlatarak yardımcı olabilir.

* Yeşil çay genital siğillerin iyileşmesi, grip ve soğuk algınlığının iyileşmesi konularında da fayda sağlamaktadır.

* Ölme riskini azaltır.

* Yeşil çaydaki tenin ve tiyanin aminoasidi, iyi bir ruh haline ve artan bir rahatlama hissine neden olur. Hatta Japonya'da sadece bu maksatla kullanılmaktadır.

* İçerdiği tenin, beyni sakinleştirme eğilimi olan bir hormonun salgılanmasını sağlar. Aynı zaman da mutluluk ile yakından ilintili olan temel beyin kimyasallarından dopaminin salgılanmasını da tetikler. Dopamin beynin temel zevk ve ödül sağlayıcısıdır ve çay içildiğinde salgılanan dopamin mutluluk hissine büyük oranda katkıda bulunur.

* Yorgunluğun önler, migreni hafifletir.

* Ağız kokusunu giderir, ferahlık hissi verir.

* Diğer etkileri: Antibiyotik verimliliğini artırır, ritm bozukluğuna sebep olabilir, sedatiflerin etkisini yok edebilir, kan sulandırıcı ilaçlarla kullanımına dikkat edilmelidir, kemoterapi ilaçlarının verimliliğini artırır, kandaki lityum seviyesini düşürür. İlaç tedavisi gören herkes, kullanım öncesi doktoruna danışmalıdır. Unutmayınız ki, bitkiler doğaldır ve her doğal şey gibi çok çeşitli etkilere sahiptirler!

Nasıl Demlemeli? Ne Kadar Ve Nasıl Tüketmeliyiz?



Yaprak halinde satılan yeşil çayları kullanınız. Yeşil çay kaynatılmaz, üzerine kaynamış su eklenir. Dikkat etmeniz gereken nokta ise su tam kaynar haldeyken bardağa boşaltmamak, çünkü yeşil çay en iyi 80-85 derece suyla demlenir. Demlenme süresi 2 dakikadan az 6 dakikadan fazla olmamalıdır. Bir büyük fincana 1-2 çay kaşığı yeşil çay atabilirsiniz. İçerisine şeker koymayınız, şekersiz içemeyenler bal ekleyebilir. Ayrıca nane ya da zencefil de ekleyebilirisiniz.

Yemeğin üstüne içmeyiniz, sabah aç karınla ve yatmadan önce aç karınla içerseniz çok daha faydalıdır. Bilmediğiniz, kalitesine inanmadığınız yeşil çayları almayınız. Hatta toz halindeki yeşil çay ekstraktlarini kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır. Poşet çaylar yerine yaprak olanları tercih ediniz.

Hiç içmeyenler en az 1 fincan içmelidir. Kendinizi alıştırın ;)

Bu konuda benim en çok güvendiğim kaynak 2002 yılında başladığı araştırmayı 2006’da tamamlamış olan Japon bilim adamı Kuriyama’nın tavsiyesidir. Kuriyama herkesin günde en az bir fincan yeşil çay içmesini öneriyor günlük 2-3 fincan çayın çok faydalı olacağını söylüyor 5 fincana kadar zararı yok.





Hazırlayan: Didem M. ÖZGÜL
Yardımcı Çevirmen: İsa BOZDAĞ


Kaynakça:
-Shinichi Kuriyama, MD, Pr.D., araştırmacı, Tohoku Üniversitesi Tıp, Sendai, Japonya; Kuang-Yuh Chyu, MD, Ph.D.
-University of California, Los Angeles, personel kardiyoloji, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles;
-The Univercity of Meryland Medical Center


 
Son düzenleme:
Forum Üyesi
Katılım
27 Ağu 2014
Mesajlar
10
Tepki puanı
0
Puanları
1
Yaş
41
Emeklerinize sağlık. Antremana gitmeden önce aktardan aldığım yeşil çayı demleyip şekersiz içiyorum. Antremanda resmen vücüt sıcaklığım tavan yapıyor gerçekten çok faydalı ancak aktardan alınmış doğal olması önemli poşete girmiş endüstriyel işlenmiş hiç bir ürünün faydası yok :)
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
10 Haz 2014
Mesajlar
8
Tepki puanı
2
Puanları
3
Yaş
35
Emeklerinize, araştırmalarınıza sağlık epey etraflıca bir yazı olmuş, yeşil çayın bilirim, tadı pek fazla hoşuma gitmezdi ama günde bir fincan ile kendimi alıştıracağım. :)
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
21 Eki 2014
Mesajlar
44
Tepki puanı
6
Puanları
8
Keşke abartmadan yeşil çay içebilsem, siyah çay tiryakisiyim günde 2 demlik içiyorum belki daha fazla :(
 
Yorum
  • :)
  • :D
  • ;D
  • :lollol:
  • :lol:
  • ;)
  • :(
  • :cool:
  • :p
  • :eek:
  • :laugh:
  • :rolleyes:
  • :angry:
  • :mad:
  • :embarras:
  • :undecided:
  • :cry:
  • :evil:
  • :heart:
  • %p
  • :bravo:

Benzer Konular

Üst