Whey protein vs Yumurta akı tozu ikilemi

Hoşgeldin!

Forum sitemiz tamamen ücretsizdir.

Şimdi Kayıt Ol!
  Konu görüntüleme sınırlıdır
Thread Owner
Forum Üyesi
Katılım
18 Şub 2021
Mesajlar
64
Tepki puanı
18
Puanları
18
Yaş
32
Yaş
32
Kilo (kg)
77
Spor Geçmişi
3
Boy (cm)
177
Selamın aleyküm kıymetli forum üyeleri.

Başlıktanda anlaşılacağı üzere,aklıma takılan bir soruyu sizlerle paylaşma istiyorum.

Benim laktoza karşı intöleransım var.İceriğinde laktoz olan süt /yoğurt gibi besinler tükettiğimde,sindirim sisteminde bir şişkinlik /rahatsızlık yaşıyorum.

Diyet dönemindeyim. Laktoza karşı hassas olduğumdan dolayı whey protein tozunu kullanmayı bıraktım.

Whey protein tozunu tüketmeyi bırakmamın bir diğer sebebi ise; deri altında su tuttuğu ile ilgili inanışlar.Bir çoğunuz bu iddiayı benim gibi,daha evvel hiç duymamışsınızdır,eminim.

Ancak iddiayı ortaya atan kişi mantıklı bir açıklama yapmış.Bodybuilding sporunda süt ve yoğurdun ayrıca peynirin(lor hariç)vücutta yaptığı etkiler malum.Deri altında(bilhassa bel çevresi /basen) bölgesinde yağlanma ve deri altında su tutumuna sebebiyet veriyor bu besinler.İddiayı ortaya atan kişi,whey protein tozlarınında bu etkiyi yarattığını açıklıyor.

Bu arada yazmakta fayda görüyorum.İddiaya konu protein tozu bu etkiyi yalnızca natürel sporcularda gösteriyor.Pro sporcular bir takım hormon yüklemeleriyle,derideki inceliği istedikleri forma sokabiliyor.Onlar için geçerli değil bu.

Yani özetle hem laktoz hemde deride su tutumu sebebiyle whey protein tozunu tüketmeyi bıraktım.

Tabii bir alternatif arayışına girdim.Çünkü whey protein çok pratikti benim için.En az bu besin kadar pratik bir alternatif arıyorum ki;karşıma yumurta akı tozu diye bir besin çıktı.

Biraz araştırdım ancak kayda değer bir bilgiye ulaşamadım.Ve anladığım kadarıyla bu besinin sporcu beslenmesinde yeri yok.En çokta buna şaşırdım.

Whey protein tozu,emilimi en çabuk olan bir besin türü.Sebebi,toz formunda olmasından kaynaklı.

Mantık çerçevesinde düşününce;

1)Yumurta akını,biyoyararlolığı açışından ele alındığında,sütten-etten-tavuktan hatta whey protein tozundan bile daha yüksek bir değere sahip.Bu şu demek oluyor:Vücut sistemi,yumurtanın içindeki amino asitleri daha faydalı daha çok kullanıyor.Bu sebepten zaten sporcular arasında çok popüler.

2)Yumurta akı tozunun ; sıfır laktoz/sıfır tatlandırıcı/sıfır karbonhidrat gibi özelliği bulunuyor.
Lakin whey protein tozunda.tatlandırıcı/laktoz/sınıfına göre karbonhidrat mevcut.

3)Bu iki besini,yukarıda yazdığım kriterlere göre değerlendirdiğimizde,yumurta akı tozunun açık ara daha faydalı daha etkili olduğu sonucuna vardım.

4)İlaveten;yumurta akı tozunu bcaa gibi bir ek besin ile kombine edildiğinde muhteşem bir ek besin koridoru oluşacağını düşünmekteyim.

bu düşüncelerini sizinle paylaşıyorum.Bir birimize destek olalım bilgi sahibi olalım diye.
Bu konuda sizlerin düşünce ve tecrübelerinize ihtiyacım var.

Kısacası illaki;emilimi iyi diye bir protein tozu kullanılacaksa,bunun illaki whey olmasına gerek yok diye düşünüyorum.

Pek ala,yumurta akı tozuda kullanılabilir diye düşünüyorum.
Vegan sporcular mesela;onlarda toz formunda bitkisel protein kullanıyorlar.

Kalın sağlıcakla
 
Yönetici
SMS Onaylı
Katılım
8 Ara 2019
Mesajlar
3,096
Çözümler
479
Tepki puanı
1,505
Puanları
188
Selamın aleyküm kıymetli forum üyeleri.

Başlıktanda anlaşılacağı üzere,aklıma takılan bir soruyu sizlerle paylaşma istiyorum.

Benim laktoza karşı intöleransım var.İceriğinde laktoz olan süt /yoğurt gibi besinler tükettiğimde,sindirim sisteminde bir şişkinlik /rahatsızlık yaşıyorum.

Diyet dönemindeyim. Laktoza karşı hassas olduğumdan dolayı whey protein tozunu kullanmayı bıraktım.

Whey protein tozunu tüketmeyi bırakmamın bir diğer sebebi ise; deri altında su tuttuğu ile ilgili inanışlar.Bir çoğunuz bu iddiayı benim gibi,daha evvel hiç duymamışsınızdır,eminim.

Ancak iddiayı ortaya atan kişi mantıklı bir açıklama yapmış.Bodybuilding sporunda süt ve yoğurdun ayrıca peynirin(lor hariç)vücutta yaptığı etkiler malum.Deri altında(bilhassa bel çevresi /basen) bölgesinde yağlanma ve deri altında su tutumuna sebebiyet veriyor bu besinler.İddiayı ortaya atan kişi,whey protein tozlarınında bu etkiyi yarattığını açıklıyor.

Bu arada yazmakta fayda görüyorum.İddiaya konu protein tozu bu etkiyi yalnızca natürel sporcularda gösteriyor.Pro sporcular bir takım hormon yüklemeleriyle,derideki inceliği istedikleri forma sokabiliyor.Onlar için geçerli değil bu.

Yani özetle hem laktoz hemde deride su tutumu sebebiyle whey protein tozunu tüketmeyi bıraktım.

Tabii bir alternatif arayışına girdim.Çünkü whey protein çok pratikti benim için.En az bu besin kadar pratik bir alternatif arıyorum ki;karşıma yumurta akı tozu diye bir besin çıktı.

Biraz araştırdım ancak kayda değer bir bilgiye ulaşamadım.Ve anladığım kadarıyla bu besinin sporcu beslenmesinde yeri yok.En çokta buna şaşırdım.

Whey protein tozu,emilimi en çabuk olan bir besin türü.Sebebi,toz formunda olmasından kaynaklı.

Mantık çerçevesinde düşününce;

1)Yumurta akını,biyoyararlolığı açışından ele alındığında,sütten-etten-tavuktan hatta whey protein tozundan bile daha yüksek bir değere sahip.Bu şu demek oluyor:Vücut sistemi,yumurtanın içindeki amino asitleri daha faydalı daha çok kullanıyor.Bu sebepten zaten sporcular arasında çok popüler.

2)Yumurta akı tozunun ; sıfır laktoz/sıfır tatlandırıcı/sıfır karbonhidrat gibi özelliği bulunuyor.
Lakin whey protein tozunda.tatlandırıcı/laktoz/sınıfına göre karbonhidrat mevcut.

3)Bu iki besini,yukarıda yazdığım kriterlere göre değerlendirdiğimizde,yumurta akı tozunun açık ara daha faydalı daha etkili olduğu sonucuna vardım.

4)İlaveten;yumurta akı tozunu bcaa gibi bir ek besin ile kombine edildiğinde muhteşem bir ek besin koridoru oluşacağını düşünmekteyim.

bu düşüncelerini sizinle paylaşıyorum.Bir birimize destek olalım bilgi sahibi olalım diye.
Bu konuda sizlerin düşünce ve tecrübelerinize ihtiyacım var.

Kısacası illaki;emilimi iyi diye bir protein tozu kullanılacaksa,bunun illaki whey olmasına gerek yok diye düşünüyorum.

Pek ala,yumurta akı tozuda kullanılabilir diye düşünüyorum.
Vegan sporcular mesela;onlarda toz formunda bitkisel protein kullanıyorlar.

Kalın sağlıcakla
İçerisinde laktoz bulunan wheyin deri altında su(ödem) tutturabildigi doğru , kan basıncını düşüren her gıda bunu yapar , sizin dediğiniz mesela süt ve süt ürünleri , içerisinde laktoz olduğu için sindirim sistemini uzun süre meşgul edip kan basıncını düşürüyor bu da deri altında su tutumuna yol açıyor .

Bunun için laktozsuz whey kullanabilirsiniz , içerisine laktoz enzimi koyuyorlar ve sindirim derdi ortadan kalkıyor .

Ya da dediğiniz gibi yumurta akı tozu da olur , ama bitkisel vegan protein tozu önermem içerisinde soya proteini var , her ne kadar aminoasit değerleri kas protein sentezi için çoğu aminoasiti karşılaşasa da , soya proteini erkeklerde östrojen tetikleyebiliyor bu da bir takım hormonsal sıkıntılara yol açabiliyor.

Sağlıklı sporlar :)
 
A
Aybrs yorum yaptı
Kan basıncı ile alakalı ödem ve spor ilişkisi üzerine minik bir araştırma yaptım.Yabancı kaynaklara bakmadım henüz.

İşin uzmanları,kan basıncını düşük olmasının faydalı olduğunu savunuyorlar.Bunu için faydalı olan ne kadar besin varsa saıralamışlar.
İçlerinde ;
bulgurda var kuru yemişte var baharatta meyvede var

Bodybuilding spor camiasındada bu ürünler yağlandırıyor deriyi kalınlaştırıyor.

Tezat bir durum.

Ben şimdi anladım neden Türkiye'den uluslararası arenada yarışacak bir türkin çıkmadığını.

:lol:
 
Yusuf İhsan
Yusuf İhsan  yorum yaptı
A
Aybrs yorum yaptı
Hocam selamın aleyküm.
Linkteki paylaşımı inceledim.Biraz internet aleminde gezindim.Soğan-sarımsak-bir takım baklagiller ve lif oranı yüksek olan besinlerin hepsi vücutta gaza sebebiyet veriyormuş.Sizin ödem dediğiniz husus esasen;gaz oluşumundan mütevellit meydana gelen su tutumumu?
 
Yönetici
SMS Onaylı
Katılım
8 Ara 2019
Mesajlar
3,096
Çözümler
479
Tepki puanı
1,505
Puanları
188
Hocam selamın aleyküm.
Linkteki paylaşımı inceledim.Biraz internet aleminde gezindim.Soğan-sarımsak-bir takım baklagiller ve lif oranı yüksek olan besinlerin hepsi vücutta gaza sebebiyet veriyormuş.Sizin ödem dediğiniz husus esasen;gaz oluşumundan mütevellit meydana gelen su tutumumu?
Gaz oluşumu konusunda bilgim yok immün sistemi aktif edip kan basıncı düştüğü için diye biliyorum , araştırıp doğrusunu bulursanız paylaşırsanız sevinirim
 
Yorum
Thread Owner
Forum Üyesi
Katılım
18 Şub 2021
Mesajlar
64
Tepki puanı
18
Puanları
18
Yaş
32
Hocam.Araştırıp bilgi vermemi istemiştiniz.Yerli ve yabancı makalelere/videolara/bilimsel araştırmalara yoğunlaştım bu sorunun cevabını araştırırken.
Yazı belki uzun olabilir ya da olmayabilir :) Ancak olursa,hakkınızı helal edin.
Yazıma başlamadan evvel şunu söylemekte fayda görüyorum.
Bu spor camiasında o kadar bir birine muhalefet kişi var ki;tabir-i caizse bir kişinin ak dediğine,bir başkası başka bir şey diyor.

Mesela;body building sporunda tanınan bir spor hocası bulguru kesinlikle önermiyor.Deride kalınlaşma gibi sebepler sunuyor.
bir başka spor hocası ise bulguru öneriyor.

Yoğurt-süt-peynir-meyve-kuruyemiş gibi elzem gıdaların bir kısmını kötüleyenlerde var:Yada birşey olmaz diyenler de var.

Bu açıklamayı yapan sözde bilgili antrenör kişiler,bu iddialarını orta yere bırakırken hiç mi ''bize inanmayanlar veya yalancı diyen kişilerde olabilir.Bu açıklamayı yaparken bilimsel bir araştırmayıda kaynak olarak gösterelim,bu da bizim,delilimiz olsun''diye düşünmezler.

Yoğurdun değil içindeki laktozun-peynirin değilde içindeki tuzun-şekerin-yağın,meyvenin içindeki fruktoz yani meyve şekerinin-kuruyemişlerin yalnızca fazlasının ve bununda kavrulmuş olanların kilo aldıracağını neden detaylı anlatmazlar.

Hani ''delinin biri kuyuya bir taş atmış,40 akıllı çıkaramamış''sözü vardır.Sonrasında bu bilgiler cühela insanlar arasında ilahi bir güçten gelen doğru bir bilgi olarak kabul edilerek bir virüs gibi hızlıca yayılıyor.

buda bende güvensizlik oluşturuyor ve haliye;araştırmaya,kaynak arayışına itiyor.Neyse konuya geçiyorum hocam.


İlk araştırmam midede oluşan şişkinliğin ödem oluşumu,kilo artışı gibi diğer biyolojik değişimlerle bir ilgisi var mı,bunun üzerine bir araştırma yaptım.
Yazımın en başındada ifade ettiğim gibi,yalnızca türk sitelerinde değil,yabancı sitelerdede gezindim.(Türklerin işi belli olmuyor:D)

Özetle şunu söyleyebilirim ki;midedeki şişkinliğin yani gaz oluşumunun ve bu rahatsızlığa sebebiyet veren besinlerin kilo alımı,yağlanma,ödem gibi sorunlar ile,uzaktan yakından alakası yok.Bununla alakalı yapılan tek bir bilimsel deney bile yok.

Soğan-mercimek-k.fasülye-nohut-kabak-mantar gibi besinlerin midede şişkinlik yaptığı doğru,evet.Ancak ödem başka bir biyolojik değişim.Ve bu biyolojik değişimlere katkısı olan besin kaynakları kesinlikle soğan-sarımsak-baharat ve kurubaklagiller değil.

Ödem oluşumunun kan basıncı ile ilişkisine gelecek olur isek;bu husustada eksik bilgiler var.Araştırmalarımdan edindiğim intiba;kan basıncının düşük değil tam tersi kan basıncının yüksek olmasından ötürü,deri altında sıvı birikmesi olduğudur.(Bununla alakalı kısa ve öz bir video linki paylaşıyorum en altta)

Evet şu bir gerçek,midede gaz oluşursa o bölgede gözle görülür bir şişkinlik olur.Bu durum karın çevremizin parçalı görünmesinin önüne geçebilir.
Ancak bu durum geçicidir.Ve alınacak basit önlemlerle bu şişkinlik kısa sürede yok edilebilir.Mesela nane çayı.Faydaları saymakla bitmez ancak konuyla alakalı bir özelliği var ki,oda;şişkinliği alıp,sindirimi rahatlattığıdır.

Ödem oluşumunun birincil ana sebebi,sodyum açısından beslenmek ve kan basıncını yükselten besinleri tüketmek.

Ve asıl kilo alımına sebep olan masumane gibi görünen bir besin.Daha dğrusu bir protein enzimi. GLUTEN!! Mesela bulgur.

Evet gi değeri düşük,evet ani insülin dalgalanmalarına neden olmuyor ve bu sebepten kilo kaybına dolaylı yoldan yardımcı oluyor.Peki ya içindeki gluten. Emilimi geciktiriyor,sindirimi zorlaştırıyor ve sonra neden derim kalın:)

Pro sporcuların bulguru tüketmemelerinin sebebide zannederim bu sebepten.Besinlerin zamanından daha geç sürede emilmesine katkı sağladığı ve yine hazımsızlık yaptığı mideyi şişkin gösterdiği için.Hiçmi yemiyorlardır. Tabiiki yiyorlardır.Ancak mesela antrenman sonrasında değil.Sabah kahvaltısında değil.Antrenmandan 1 saat evvel değil:)Bu zamnların dışında.

Glutenin denli bir gizli düşman olduğuna dair, bir video linki paylaşıyorum,vakti olanlar izlerlerse yararlarına olur diye düşünüyorum.

Toparlamam gerekirse,Hocam;

Yoğurt kilo yapmaz.İçindeki şeker-yağ raf ömrü uzun olsun diye katılan yabancı ürünler kilo yapar.

Süt kilo yapmaz.İçindeki yap ve süt şekeri kilo yapar.

Bulgur kilo yapmaz içindeki gluten kilo yapar.

Soğan-sarımsak ve bakliyat gibi gıdalar ödem yapmaz,şişkinlik yapar.Bunun önüne geçmek için basit önlemler alınabilir.Ayrıca antrenman günleri haricinde yenmesininde hiç bir sakıncası yoktur.

Pro sporcuda olsa bir bodybuilding sporcusunu düşünün.Et lokantasına yemek yemeye gitti.Etten evvel masanın ortasına bol sumaklı bir soğan salatası geliyor.O pro sporcu sizce''ben pro sporcuyum soğan yiyemem ödem yapar,deriyi kalınlaştırır''diyormudur.;D

Ha şu olur.Sabah kalktığında tüketmez,antrenmandan evvel yada sonra tüketmez.Başına nelerin geleceğini biliyordur.Ancak off günlerinde pek ala yemesinde sakınca yoktur.

Bunlar sıkıntılı detaylar.Bu detaylarla uğraşmamak için yani;bulgurun glutensizini,yoğurdun laktozsuz ve az yağlı olanını,fruktozun karaciğeri yağlandırdığını gibi gibi sıkıntılı işlerle uğraşmamak için direk bu besinlerden uzak duruyorlar.

Hani bir tabir vardır:Besinlerin zamanında tüketimi diye.Bu kelimenin anlamı çok büyük aslında.

Bulgur yiyerek gelişim sağlayan var mıdır? Bunu bilemeyiz,kişinin kendiside bilemez.Belki bulgur yerine pirinç yeseydi daha çok gelişecekti bunu hiç bilemediği için ''geliştim''demesi normal:)

Neyse;hocam çok şeyler var konuşulacak ancak konu çok uzar.Siz istediniz diye paylaşıyorum bunları.

Özetle;Araştırmalarım neticesinde,soğan-sarımsak-baharat ve benzeri besinler ödem değil gaz yapar.

Ödemi yapan besinler arasında çok fazla tuzlu ve yağlı gıdalardır.Mesela,turşu-şalgam suyu-normal peynir-şekerli içecekler-fazla kafein.

Ama kişinin sixpacklari adonisleri belirgin ve kaybolmasını istemez ise ne yapacak;Soğan yemeyecek,kabak yemeyecek-bakliyat ürünlerinden uzak duracak.Yoksa midesi şişer ve o parçalı görünüm kaybolur.Ya da yerken gaz problemini nasıl çözeceğini bilecek.

Örneğin;Marul salataları tatlandırdığı gibi, içerdiği yüksek miktardaki su oranıyla boşaltıma da yardımcı olur. Marulun içindeki demir ve magnezyum, yağ hücrelerini boşaltmaya yarar. Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler ve vücuttaki yağ depolarını temizleyen demiri vücuda sağlar.

ancak aynı zamanda gazda yapar.Bunun önüne geçmek için limon sıkarsanız sorun kalmaz ;)

Bunları ve daha çoğunuda bilmek,araştırmaktan geçiyor.İnternet alemindeyiz.Daha ne söyleyeyim.:D

Selam ve saygılar Hocam.:)



( kan basıncı ve ödem oluşumu hususu hakkında )


( glutenin zararları hususu hakkında )

Konu dışı ama amacım meraklı ve araştırmacı genç kişilere yardımcı olmak.Bu sebepten aşağıda başka linklerde bırakıyorum.

( neden kilo veremiyorum hususu hakkında )

( kilo veriyordum birden durdu hatta kilom arttı şimdi kilo veremiyorum hususu hakkında )
 
Son düzenleme:
1 Yorum
M
muratilhann02 yorum yaptı
Hocam merhabalar, bahsettiklerinizi tek tek okudum ve haklısınız kendi gözlemlerimide göz önünde bulundurarak söylüyorum bunu, fakat bir şeye takıldım kabak deri kalınlaştırıp ödem yaparmı gerçekten? (kendim düzenli yiyorumda tavuk, et kuru yenmediği için ondan sordum)
 
Yönetici
SMS Onaylı
Katılım
8 Ara 2019
Mesajlar
3,096
Çözümler
479
Tepki puanı
1,505
Puanları
188
Hocam.Araştırıp bilgi vermemi istemiştiniz.Yerli ve yabancı makalelere/videolara/bilimsel araştırmalara yoğunlaştım bu sorunun cevabını araştırırken.
Yazı belki uzun olabilir ya da olmayabilir :) Ancak olursa,hakkınızı helal edin.
Yazıma başlamadan evvel şunu söylemekte fayda görüyorum.
Bu spor camiasında o kadar bir birine muhalefet kişi var ki;tabir-i caizse bir kişinin ak dediğine,bir başkası başka bir şey diyor.

Mesela;body building sporunda tanınan bir spor hocası bulguru kesinlikle önermiyor.Deride kalınlaşma gibi sebepler sunuyor.
bir başka spor hocası ise bulguru öneriyor.

Yoğurt-süt-peynir-meyve-kuruyemiş gibi elzem gıdaların bir kısmını kötüleyenlerde var:Yada birşey olmaz diyenler de var.

Bu açıklamayı yapan sözde bilgili antrenör kişiler,bu iddialarını orta yere bırakırken hiç mi ''bize inanmayanlar veya yalancı diyen kişilerde olabilir.Bu açıklamayı yaparken bilimsel bir araştırmayıda kaynak olarak gösterelim,bu da bizim,delilimiz olsun''diye düşünmezler.

Yoğurdun değil içindeki laktozun-peynirin değilde içindeki tuzun-şekerin-yağın,meyvenin içindeki fruktoz yani meyve şekerinin-kuruyemişlerin yalnızca fazlasının ve bununda kavrulmuş olanların kilo aldıracağını neden detaylı anlatmazlar.

Hani ''delinin biri kuyuya bir taş atmış,40 akıllı çıkaramamış''sözü vardır.Sonrasında bu bilgiler cühela insanlar arasında ilahi bir güçten gelen doğru bir bilgi olarak kabul edilerek bir virüs gibi hızlıca yayılıyor.

buda bende güvensizlik oluşturuyor ve haliye;araştırmaya,kaynak arayışına itiyor.Neyse konuya geçiyorum hocam.


İlk araştırmam midede oluşan şişkinliğin ödem oluşumu,kilo artışı gibi diğer biyolojik değişimlerle bir ilgisi var mı,bunun üzerine bir araştırma yaptım.
Yazımın en başındada ifade ettiğim gibi,yalnızca türk sitelerinde değil,yabancı sitelerdede gezindim.(Türklerin işi belli olmuyor:D)

Özetle şunu söyleyebilirim ki;midedeki şişkinliğin yani gaz oluşumunun ve bu rahatsızlığa sebebiyet veren besinlerin kilo alımı,yağlanma,ödem gibi sorunlar ile,uzaktan yakından alakası yok.Bununla alakalı yapılan tek bir bilimsel deney bile yok.

Soğan-mercimek-k.fasülye-nohut-kabak-mantar gibi besinlerin midede şişkinlik yaptığı doğru,evet.Ancak ödem başka bir biyolojik değişim.Ve bu biyolojik değişimlere katkısı olan besin kaynakları kesinlikle soğan-sarımsak-baharat ve kurubaklagiller değil.

Ödem oluşumunun kan basıncı ile ilişkisine gelecek olur isek;bu husustada eksik bilgiler var.Araştırmalarımdan edindiğim intiba;kan basıncının düşük değil tam tersi kan basıncının yüksek olmasından ötürü,deri altında sıvı birikmesi olduğudur.(Bununla alakalı kısa ve öz bir video linki paylaşıyorum en altta)

Evet şu bir gerçek,midede gaz oluşursa o bölgede gözle görülür bir şişkinlik olur.Bu durum karın çevremizin parçalı görünmesinin önüne geçebilir.
Ancak bu durum geçicidir.Ve alınacak basit önlemlerle bu şişkinlik kısa sürede yok edilebilir.Mesela nane çayı.Faydaları saymakla bitmez ancak konuyla alakalı bir özelliği var ki,oda;şişkinliği alıp,sindirimi rahatlattığıdır.

Ödem oluşumunun birincil ana sebebi,sodyum açısından beslenmek ve kan basıncını yükselten besinleri tüketmek.

Ve asıl kilo alımına sebep olan masumane gibi görünen bir besin.Daha dğrusu bir protein enzimi. GLUTEN!! Mesela bulgur.

Evet gi değeri düşük,evet ani insülin dalgalanmalarına neden olmuyor ve bu sebepten kilo kaybına dolaylı yoldan yardımcı oluyor.Peki ya içindeki gluten. Emilimi geciktiriyor,sindirimi zorlaştırıyor ve sonra neden derim kalın:)

Pro sporcuların bulguru tüketmemelerinin sebebide zannederim bu sebepten.Besinlerin zamanından daha geç sürede emilmesine katkı sağladığı ve yine hazımsızlık yaptığı mideyi şişkin gösterdiği için.Hiçmi yemiyorlardır. Tabiiki yiyorlardır.Ancak mesela antrenman sonrasında değil.Sabah kahvaltısında değil.Antrenmandan 1 saat evvel değil:)Bu zamnların dışında.

Glutenin denli bir gizli düşman olduğuna dair, bir video linki paylaşıyorum,vakti olanlar izlerlerse yararlarına olur diye düşünüyorum.

Toparlamam gerekirse,Hocam;

Yoğurt kilo yapmaz.İçindeki şeker-yağ raf ömrü uzun olsun diye katılan yabancı ürünler kilo yapar.

Süt kilo yapmaz.İçindeki yap ve süt şekeri kilo yapar.

Bulgur kilo yapmaz içindeki gluten kilo yapar.

Soğan-sarımsak ve bakliyat gibi gıdalar ödem yapmaz,şişkinlik yapar.Bunun önüne geçmek için basit önlemler alınabilir.Ayrıca antrenman günleri haricinde yenmesininde hiç bir sakıncası yoktur.

Pro sporcuda olsa bir bodybuilding sporcusunu düşünün.Et lokantasına yemek yemeye gitti.Etten evvel masanın ortasına bol sumaklı bir soğan salatası geliyor.O pro sporcu sizce''ben pro sporcuyum soğan yiyemem ödem yapar,deriyi kalınlaştırır''diyormudur.;D

Ha şu olur.Sabah kalktığında tüketmez,antrenmandan evvel yada sonra tüketmez.Başına nelerin geleceğini biliyordur.Ancak off günlerinde pek ala yemesinde sakınca yoktur.

Bunlar sıkıntılı detaylar.Bu detaylarla uğraşmamak için yani;bulgurun glutensizini,yoğurdun laktozsuz ve az yağlı olanını,fruktozun karaciğeri yağlandırdığını gibi gibi sıkıntılı işlerle uğraşmamak için direk bu besinlerden uzak duruyorlar.

Hani bir tabir vardır:Besinlerin zamanında tüketimi diye.Bu kelimenin anlamı çok büyük aslında.

Bulgur yiyerek gelişim sağlayan var mıdır? Bunu bilemeyiz,kişinin kendiside bilemez.Belki bulgur yerine pirinç yeseydi daha çok gelişecekti bunu hiç bilemediği için ''geliştim''demesi normal:)

Neyse;hocam çok şeyler var konuşulacak ancak konu çok uzar.Siz istediniz diye paylaşıyorum bunları.

Özetle;Araştırmalarım neticesinde,soğan-sarımsak-baharat ve benzeri besinler ödem değil gaz yapar.

Ödemi yapan besinler arasında çok fazla tuzlu ve yağlı gıdalardır.Mesela,turşu-şalgam suyu-normal peynir-şekerli içecekler-fazla kafein.

Ama kişinin sixpacklari adonisleri belirgin ve kaybolmasını istemez ise ne yapacak;Soğan yemeyecek,kabak yemeyecek-bakliyat ürünlerinden uzak duracak.Yoksa midesi şişer ve o parçalı görünüm kaybolur.Ya da yerken gaz problemini nasıl çözeceğini bilecek.

Örneğin;Marul salataları tatlandırdığı gibi, içerdiği yüksek miktardaki su oranıyla boşaltıma da yardımcı olur. Marulun içindeki demir ve magnezyum, yağ hücrelerini boşaltmaya yarar. Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler ve vücuttaki yağ depolarını temizleyen demiri vücuda sağlar.

ancak aynı zamanda gazda yapar.Bunun önüne geçmek için limon sıkarsanız sorun kalmaz ;)

Bunları ve daha çoğunuda bilmek,araştırmaktan geçiyor.İnternet alemindeyiz.Daha ne söyleyeyim.:D

Selam ve saygılar Hocam.:)



( kan basıncı ve ödem oluşumu hususu hakkında )


( glutenin zararları hususu hakkında )

Konu dışı ama amacım meraklı ve araştırmacı genç kişilere yardımcı olmak.Bu sebepten aşağıda başka linklerde bırakıyorum.

( neden kilo veremiyorum hususu hakkında )

( kilo veriyordum birden durdu hatta kilom arttı şimdi kilo veremiyorum hususu hakkında )
Bilgiler için çok teşekkür ederim , emeğinize sağlık :)
 
Yorum
  • :)
  • :D
  • ;D
  • :lollol:
  • :lol:
  • ;)
  • :(
  • :cool:
  • :p
  • :eek:
  • :laugh:
  • :rolleyes:
  • :angry:
  • :mad:
  • :embarras:
  • :undecided:
  • :cry:
  • :evil:
  • :heart:
  • %p
  • :bravo:
Üst