Türk sofralarında yeni tat: Siyah pirinç

Hoşgeldin!

Forum sitemiz tamamen ücretsizdir.

Şimdi Kayıt Ol!
Forum Üyesi
Katılım
13 Ağu 2014
Mesajlar
8
Tepki puanı
7
Puanları
3
Yaş
44
Konum
çorlu TEKİRDAĞ
Türk sofralarında yeni tat: Siyah pirinç

Besin değerinin yüksekliği nedeniyle eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen dünyada ''yasak pirinç'' olarak da bilinen siyah pirinç, artık Türk sofralarında da yerini alacak.


Hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin’de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve bu ismi almış.Besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin, lif ve mineral deposu siyah pirinç Türkiye'de ilk kez Edirne'de üretilmeye başlandı.
Trakya Tarım Araştırmaları Enstitüsü , Türkiye'de ilk kez siyah pirinci, Filipinler'deki Uluslararası Çeltik Enstitüsü'nden getirterek tohumlarını çoğaltmak kaydıyla ürettiler. Siyah pirinç Türkiye için yeni bir ürün Üretilen siyah pirinç tohumları Edirne, Adana ve Samsun'daki çiftçilere verildi, onlar artık siyah pirinci üretiyor. Siyah pirincin, beyazından farkı, selüloz yönünden zengin olması. Bazı kanser ve şeker hastalığı için de( tip II) iyi geldiği biliniyor.

SİYAH PİRİNCİN FAYDALARI
Siyah pirincin kalp hastalıklarına ve kansere karşı etkili olabileceği belirtiliyor. Yapılan araştırmalarda siyah pirincin ürüne rengini veren ve hücre yenileme, yani antioksidan özelliği kazandıran antosiyaninler açısından çok zengin olduğu biliniyor
Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor.
Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor.
Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer farkı antioksidan değerinin yüksek olması. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyor. İçeriğindeki ürüne rengini veren elementler böğürtlenden bile daha fazla olduğu belirtiliyor
Rengini antosianinler, sianidin, 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinç genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor ve tamamen doğal ve katkısız.
Dünyanın en pahalı pirinçlerinden olan siyah pirinç kısıtlı miktarda üretilebilen değişik damak tatlarına hitap eden doğal aromaya sahip bu özellikleriyle diğer pirinçlerden farklı ve kalitesiyle değişik damak tatları arayanlar için yeni bir seçenek oluşturuyor.

Özellikle lif ve mineral zenginliği açısından yüksek olan siyah pirinç vejetaryenlerin popüler yemeği olarak kabul ediliyor.
Şu an Reis markası ve karra pirinç adıyla Edirne deki bu pirinçler tüketicilerle buluştu Büyük marketlerde Reis' in ürünü 500 gr 4.90 tl den satılmakta KARRA adıyla edirnedeki üreticilerin çıkardığı marka daha hesaplı ve internet üzerinden satış da mevcut. 5 kg 30 TL olması lazım. en uygunu da bu diyebilirim.
Siyah pirinç aynı zamanda kabuklu pirinç özelliği (Kahverengi Yada esmer pirinç) taşıdığı için bir taşla iki kuş vurulmuş oluyor. Aynı esmer pirinç gibi pişirme süresi uzun ve daha çok su istiyor. Düdüklüde pişirilecekse ayrı tabi. 10 -12 dakkada düdüklüde pişiyor.Düdüklüde daha az su ister tabi doğal olarak. Dolayısıyla düşük glisemik indeksli kanser düşmanı lif ve mineral zengini bu gıdayı tüm sporcu dostlarıma öneriyorum.herkese kolay gelsin.


kaynakça
http://www.ntvmsnbc.com/id/25283395/
http://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/09/28/kalp-ve-kanser-hastalarina-mujde

 
Son düzenleme:
  • :)
  • :D
  • ;D
  • :lollol:
  • :lol:
  • ;)
  • :(
  • :cool:
  • :p
  • :eek:
  • :laugh:
  • :rolleyes:
  • :angry:
  • :mad:
  • :embarras:
  • :undecided:
  • :cry:
  • :evil:
  • :heart:
  • %p
  • :bravo:
Üst