Hoş geldin!

Forum sitemize kayıt olarak fitness ve vücut geliştirme konularında sorular sorabilir, diğer insanlarla iletişime geçebilirsiniz!

Şimdi Kayıt Ol

Siyah Sarımsak

erselaltiparmak

Forum Üyesi
Katılım
13 Ağustos 2014
Mesajlar
8
Tepkime puanı
7
Ödüller
0
Yaş
40
Fit Puan
0
Siyah Sarımsak:
Sarımsağın testesteron üretimi üzerindeki etkileri artık hemen herkes tarafından biliniyor.Gerek Kötü kokusu gerekse acı tadı yüzünden çoğunlukla sevilse de sosyal fobi oluşturuyor. O yüzden kötü kokmayan tatlı , siyah sarımsaktan bahsetmek istedim sizlere....
Fermente edilmiş siyah sarımsak formları özellikle Uzakdoğu’da, Japonya’da ve Kore’de uzun yıllardır
kullanılıyor. Yeni bir kavram değil açıkçası. Asya mutfağında da uzun yıllar kullanılan bu ürün ancak
son zamanlarda popülarite kazanıyor çünkü son zamanlarda ticari bir ürün olarak pazarlara sunulmaya başlanıyor. Siyah sarımsağın mucidi Scott Kim, 2004 yılında Güney Kore’de bu ürünü geliştirmeye başlıyor. Onun asıl amacı fermente edilmiş siyah sarımsak formatını pazarlamak. Ürünü geliştirdikten sonra 2008 yılında ABD’de Black Garlic adında yani siyah sarımsak adında bir şirket kuruyor ve ürünü ticari bir ürün olarak pazarlamaya başlıyor. Daha sonra ABD’de ve Avrupa’da ünlü restoranlar yemeklerde bu ürünü ilk kullanan ben olmalıyım endişesiyle bu ürünü menülerine, bir şekilde yemeklerinde katkı maddesi olarak kullanmaya başlıyorlar ve böylelikle Avrupa ve Amerika kıtasında da yemeklerde kendine yer bulabiliyor siyah sarımsak ve bilinirliği, tanınırlığı da artıyor. Siyah sarımsak doğada yetişen bahsettiğimiz bildiğimiz sarımsağın bir çeşit fermente edilmesinden sonra elde edilen yeni bir ürün. Yani hasatı yapılan bir ürün değil. Bu ürün herhangi bir katkı maddesi içermiyor. Bu nedenle tamamen doğallığını koruyor. Yoğun olmayan ve kendine has hoş bir kokusu olduğu söyleniyor. Yani bildiğimiz beyaz sarımsağın hoşlanmadığımız kokusu gideriliyor. Kendine has bir kokusu oluyor. Hafif tatlı bir lezzetinin olduğu ifade ediliyor. Bildiğimiz sarımsaktan farkı. Siyah sarımsak daha tatlı bir ürün. Sakızımsı ve jelatinimsi bu nedenle doğranmasının zor olduğu ifade ediliyor. Lezzetinden dolayı yemeklerde kullanıldığı gibi çerez olarak da siyah sarımsağın kullanımına rastlamak mümkün; enerji içeceği, çikolata ve krakerlerde de katkı maddesi olarak kullanılabiliyor. normal sarımsaktan gelecek faydalar fermantasyon sonucu oluşan bir takım maddelerle kat ve kat artıyor.
Peki siyah sarımsak nasıl elde ediliyor?
Fermantasyon sürecine baktığımızda sarımsak sabit bir sıcaklıkta yaklaşık 60 ila 75 derece arasında ve sabit bir neme sahip ortamda bu da doğal nem olarak %70-85 arasında olduğu ifade ediliyor. Belli birsüre bekletiliyor, bu da yaklaşık 25 ila 40 gün arasında, sürekli olarak bu ortamda bekletiliyor. Bu süre içerisinde sarımsağın içinde bulunan bazı maddeler reaksiyona girerek dönüşüme uğramakta ve fermante olmaktadır.

http://www.fitnessbilim.com/forum/images/attach/jpg.gif

Bunlardan örneğin şeker ve aminoasitler reaksiyonu ile koyu renkli bir madde olan melanoin ortaya çıkı-yor, renginin siyah olma sebebi bu maddedir. Burada bahsettiğim gibi beyaz sarımsak belirli bir ortamda kuluçkaya yatırılıyor açıkçası, süreç sonunda siyah sarımsak elde ediliyor. Bir hafta serin ve kuru ortamda bekletilerek ambalajlanıyor. Burada da taze, beyaz sarımsağın siyah sarımsak olana kadar geçirdiği dönüşümü görmekteyiz.
Ülkemizde şu ana kadar fazla bilinmeyen ve normal sarımsağa göre kat ve kat daha etkili olan bu ürünü ev ortamında üretmek mümkün sadece yukarda bahsettiğimiz ortama ve süreye ihtiyacımız var. İnternette yaptığım araştırmalar neticesinde elektrikli Pirinç ısıtma kapları yada düşük ısıda pişirme tencereleri ne derseniz deyin işte sonuçta sabit ısı ve nemli ortam yaratabilecek bir yere sarımsağı bırakıp 25 -40 gün içinde içi simsiyah olana kadar bekliyoruz. Yada laboratuvarlarda kullanılan ısı ve nemi sabit tutabileceğimiz inkübatör ( etüv) yada stabilite kabinleri de idealdir. Yada ne bileyim. Amatör kuluçka makineleri de bu iş için pek ala kullanılabilir. Bunu deneyeceğim. Herkese kolay gelsin..

kaynakça

http://www.kuzka.org.tr/dosya/taskopru_sarimsak_paneli_bildiri_kitabi.pdf
 
Son düzenleme:
Üst