Şarbon (antraks) Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Eyüp Baykara

Yönetici
Site Admini
1 Haziran 2014
866
263
83
27
Şarbon nedir?
Şarbon, (antraks) toprakta bulunan bir bakterinin neden olduğu ve otçul hayvanlardan insana bulaşan ciddi bir hastalıktır. Daha çok sığır, koyun ve keçi gibi hayvanları etkiler. Ancak hasta hayvanlara ve ürünlerine temas eden insanlara da bulaşır. Şarbon bakterisi deri, akciğerler veya sindirim sistemi yoluyla vücuda girebilir. Belirtileri hastalığın bulaşma şekline göre değişir; cilt yaraları ve kara çıban, kusma veya şok görülebilir. Tüm şarbon türleri sonunda vücuda yayılabilir ve zamanında tedavi edilmez ise ölüme neden olabilir. Şarbonu önleyen aşı vardır ancak yüksek risk grubunda olan kişilere yapılır.
Şarbona neden olan Bacillus Antracis bakterisi çok dayanıklıdır ve rutin kullanılan dezenfektanlara dirençlidir. Hastalığa, hasta hayvan ile temas, hastalıklı etleri yemek ya da şarbon sporlarını solumak neden olur.
Hastaların %95’inde deri şarbonu görülür. Deri şarbonuna halk arasında kara çıban da denilir.
Şarbonlu etlerin yenilmesi ile bağırsak şarbonu...
Okumaya devam et...


 
  • Beğendim
Tepkiler: Engin
Mobile app for XenForo 2 by Appify