Ne yapacağımı bilemedim

Hoşgeldin!

Forum sitemiz tamamen ücretsizdir.

Şimdi Kayıt Ol!
Forum Üyesi
Katılım
12 Eyl 2018
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
1
Yaş
28
Yaş
23
Kilo (kg)
88
Spor Geçmişi
Yapmıyorum
Boy (cm)
180
Herkese merhaba,

Birkaç yıl aradan sonra kalıcı bir düzen ile spora yeniden başladım. Bundan iki sene öncesine kadar aktif kardiyo ve fitness çalışıyordum. Herhangi bir bilgi yetkinliğine sahip değilim, olamadım hiçbir zaman. O zamanki hocamın verdiği talimatları uyguluyordum, ciddi bir şekilde kilo verdim. Üniversiteye girerken 110 kilo civarındaydım. Toplamda 1-1,5 senelik bir süreç içerisinde spora ara vererek yaklaşık 27 kilo verdim ve 83 kiloya ulaştım. Boyum 180. Üniversitemin son senesinde de yoğun tempodan dolayı ne yediğime ne de spora dikkat edecek vaktim yoktu. Üniversiteyi de 88 civarı bir kiloyla bitirdim ancak yaz vakti dikkatsiz beslenmeden dolayı 90.4 kiloya kadar ulaştım ve bu ayın başında da hiçbir zaman bırakmayacağım bir şekilde spora başlamaya karar verdim.. Evet hikayemi sizlere anlattım. Biraz başlıktaki konuya değinmek isterim..

Salondaki hocam ilk hafta bana aşağıdaki programı verdi:

25 dakika yürüyüş (5,5 ~ 6 km/s)
10 dakika eliptik bisiklet
10 dakika normal bisiklet
15x4 mekik çalışması

Harfiyen uyguladım ve kardiyoyu ve 88 kiloya düştüm, yediklerime de olabildiğince dikkat ettim. Bu hafta başlangıcında da ağırlıklara başladım. Hocamın söylediğine göre şu anki ağırlık çalışması bir nebze ısınma tarzıymış. Tabi birebir hoca için ekstra ücret ödemediğim için yaptığım şeylerin tam olarak nasıl neye yaradığını bilemiyorum, ancak aletlerin üzerindeki yazıları okuyunca ve resimleri görünce tamam diyorum. Program açıkçası biraz bana sallapati geldi, o yüzden internette gezindim, sporla ilgilenen tanıdıklarıma çevreme sordum ama tahmin edebileceğiniz gibi bu konular çok subjektif, her kafadan bir ses çıkıyor adeta.

Bu haftaki program da aşağı yukarı şöyle: (Tüm hareketler 12x3 şeklinde)

İlk 10 dakika eliptik bisiklet
Seated Chest Press
Seated Straight Arm Clip Chest
Lat Pulldown
Shoulder Press
Cables and Pulleys denen bir alette kollarım gövdeme bitişik şekilde dirsekten kablo çekimi (umarım anlatabilmişimdir..)
Seated Horizonal Pully
15x4 mekik (ben ekledim)
Dambıllar ile kolların yana açılması
Dambıllar ile pazu çalışması
Leg Press
Sonra da arkadaşımın tavsiyesi ile aralıklı koşu (arkadaş önerisi üzerine)

Programım kabaca bu şekilde. Aletlerin Türkçesini bilmiyorum, üzerlerinde ne yazıyorsa onları yazdım.

İnanın besyo çıkışlı futbolcu bir dostum farklı derken, uzun yıllardır fitnessta spor yapan arkadaşım çok farklı konuşuyor. Örneğin fitnesscı arkadaşım kardiyonun gereksiz olduğunu düşünüyor ve ağırlıkla da yağ yakımının yapılabileceğini söyledi. Hocam farklı söyledi, futbolcu başka...

Uzun oldu ama her yerde dolaşıyorum ve gerçekten karmakarışık bir çöplük bu internet, bu yüzden dert yanmam lazımdı :)

Bana göre bu program fena değil ancak çok yorucu ve uzun sürdüğü kesin. 2 saatte anca bitiyor. Spora da hemen hergün gidiyorum. Yani haftada en az 5 gün gidiyorum. Bir gün fitness bir gün kardiyo yapsam nasıl olur diye hocama sordum, yok dedi. Ayrıca birkaç hafta içerisinde yüzmeye de başlayacağım, o benim ekstram olacak, çok severim yüzmeyi. İp atlamayı da çok severim, önceki spor antrenmanlarımda da yaptığım bir şeydi.

Tam olarak bu hocamın bana çıkardığı ölçülerimi size söyleyeyim:

180 cm
90.4 kg (şu an 88)
Yağ: %20.6
Kas: %19.5
İç yağ: %13
Yaş: 23

Bir makinede bir terazi üzerinde durup bir sopa benzeri bir şeyi tutup bu ölçüleri aldı ve iç yağlanmanın çok fazla olduğunu söyledi akabinde ben de yediklerime dikkat ediyorum artık fazlasıyla. Vücudum yağlı, bilhassa göğüs, karın, kalça ve basen bölgeleri fazla.

Şu an ne yapmam gerekiyor, sizlere de danışmak istiyorum. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Görüşleriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim..
 
Forum Üyesi
Katılım
13 Mar 2018
Mesajlar
70
Tepki puanı
13
Puanları
18
Yaş
33
Kilo vermek tamamen enerji dengesi ile alakalı, vücut belli bir kaloriyi yaşamak için yakıyor bunun üzerine sen çeşitli egzersizlerle yanan kalori miktarını arttırıyorsun. Yemek yediğinde de vücuduna yediğin kadar kalori giriyor. Tüm olay bundan ibaret, çıkan enerji giren enerjiden fazlaysa, depolardan yakmaya başlarsın. İstersen spor yap istersen diyet, istersen ikisi bir arada. Ama bu kısım sadece kilo vermekle alakalı, ne sağlıkla ne de görüntü ile . Sadece tartıda göreceğin sayı ile alakalı. Önemli olan kısım ne kadar yağ ne kadar kas kaybediyoruz.

Peki ağırlık çalışmanın kilo vermeye ne getirisi var? ilk olarak hareketleri yaparken kalori harcıyorsun. İkinci olarak ağırlık çalıştıkça kas kütlen artıyor, kas kütlen arttıkça vücudun daha fazla kalori yakıyor. Üçüncü olarak da yağlardan kurtulduğunda, altından güzel bir vücut çıksın istiyorsun. Son olarak da kilo kaybederken en az kas kaybına uğramak için, vücuda kaslarımıza ihtiyacımız olduğu mesajını veriyoruz.

Kardiyoya neden gereksiz diyorlar? ilk olarak çoğu kardiyo çeşiti uzun sürdüğü için sıkıcı geliyor ve çoğu kişi için buna ayıracakları zamanı ağılık kaldırmak için harcamak daha mantıklı oluyor. ikinci olarak kas kütlesinde fazla bir artış sağlamıyor. Üçüncü olarak ağırlık çalışılmadığı günlerde dinlenmek bir çok insanın daha iyi toparlanmasını sağlıyor. Son olarak da antreman süresini ciddi olarak uzattığı için vücudu metabolik stresse sokabiliyor.

Kardiyo hiç mi gereksiz dersen tabiki hayır. Kalp ve damar sağlığı için düzenli olarak yapılması taraftarıyım.

Ufak bir kaç tavsiye, vücuduna kendini toparlaması için süre vermelisin her gün antreman yapma ve çok hızlı kilo vermeye çalışıp sağlığından olma. İnternette bir sürü başlangıç seviyesi antreman var ve aslında hemen hemen çoğu orta seviye programlar. İçinde çok fazla hareketin olduğu programlardan uzak dur, kendin için güvenli ve öğrenmene imkan tanıyacak programları uygula.
 
Yorum
  • :)
  • :D
  • ;D
  • :lollol:
  • :lol:
  • ;)
  • :(
  • :cool:
  • :p
  • :eek:
  • :laugh:
  • :rolleyes:
  • :angry:
  • :mad:
  • :embarras:
  • :undecided:
  • :cry:
  • :evil:
  • :heart:
  • %p
  • :bravo:
Üst