
Bu makale Nurettin Olgun tarafından.Fitness Bilim forumu için hazırlanmıştır.Kopyalayıp kaynak olarak kullanırken.Emeğe saygı açısından fitness bilim forumunu kaynak gösteriniz.
Bu yazımızda size kilonun değil vücuttaki yağ yüzdesinin önemli olduğuna değineceğiz.
Öncelikle erkek ve bayan yağ yüzdesi ve oluşan vücutları sizlere paylaşarak başlamak istiyorum.
Erkekler için vücut tablosu;

Erkek Yağ Oranları
Bayanlar için tablo;

Kadın Yağ Oranları
Kas ağır bir kütle ,yağ dokusu ise daha yoğun ve ek olarak.İnsan vücudunda % 35 daha fazla yer kaplar.Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.700 ml su tutar.


Vücut ölçülerinizi alarak gelişiminizi takip edin.

Arkadaşlar özellikle genç bireylerin kafasında soru işaretleri var.Sadece kardiyo yaparak kilo vermeye çalışıyorlar.Sonuç olarak verilen kilolarla beraber mevcut kas kütlesini kaybediyorlar.Deride sarkma oluşuyor , ortaya estetik bir görünümden çok itici bir görüntü çıkıyor.Bu tip bir yol izleyip kilo vermeye çalışmak , sadece zaman kaybıdır.

Ağırlık ile kardiyo kombine edilir.İkisi beraber olmadı mı özellikle fazla kilosu olan arkadaşlar deride sarkma oluşur.Dikkat edin lütfen sizi sadece kardiyo yapmaya yönlendirmeleri yeterli ekipman ile personel olmadığındandır.
Siz tartıda kas kaybedersiniz , kilo değişimleri sizi yanıltmasın.!

Diyetler protein ağırlıklı genel olmasa bile her hangi bir amaç yoksa
”Bulk ve Definasyon”
Bazal Metabolizma Hızına Göre
%40 Karbonhidrat ”

Tercih edilecekler. Tam tahıllı gıdalar , ekmek tercihinize bağlı ekmeksiz yapamam derseniz tercih kepekli,çavdar .Her şeyde olduğu gibi azı karar fazlası zarar ne olursa olsun aşırıya kaçmayın… Omega 3 yağ asitleri bakımından , zengin yağları seçin.
%25 Yağ

Sağlıklı yağlar Zeytin yağı & Balık Yağı v.b Trans yağlardan uzak durun ! ”
%35 Hayvansal proteinler şeçilmeli çünkü; Bitkisel proteinlerdeki amino asitler eksiktir.
Proteinler = Et,balık,tavuk,peynir,yumurta,süt,yoğurt v.s Sadece protein tozuna bağlı olmak zorunda değilsin gıdaların sadece protein oranı değil.İçerdiği Vitamin ve mineraller önemli ve vücudun bir çok fonksiyonunda anahtar rol oynamaktadır.
Lifli gıdalar mutlaka olsun beslenmenizde ‘
‘Sebze &Meyve”Hiç eksik olmasın , yalnız çok tatlı meyvelerden uzak durun veya tutarlı olunuz.”Fruktoz’da şekerdir ! ”

Fruktoz, vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için kullandığı bir monosakkarittir (basit şeker). Glisemik indeksi düşük olup kandaki şeker düzeyini aşırı derecede arttırmadığı için, ilk başlarda sakkarozun yerine geçebilecek iyi bir şeker olarak düşünülmüştür. Ancak fruktozun özellikleri zaman içerisinde daha fazla aydınlatılınca bu algı değişmiştir.
Fruktoz iyi mi kötü mü?
Pekmez ve bal gibi faydalı olarak bildiğimiz ve bu yönüyle tükettiğimiz gıdalarda ve meyve ve sebzelerin büyük birçoğunda fruktoz doğal olarak bulunan bir şeker türüdür. Bu ürünlerde doğal olarak bulunan fruktoz aşırı miktarlarda alınmaması halinde zararlı değildir hatta vücudun glikozu işlemesi süreçlerine katkıda bulunur. Ancak aşırı miktarlarda tüketilmesi vücudun işleyebileceği kapasitenin üzerine çıkar. Bu nedenle tüketilen miktar çok önemlidir ve kontrol altında tutulmalıdır.
Çok fazla fruktoz tüketilirse ne olur?
Tükettiğimiz karbonhidratların birçoğu glikoz zincirlerinden oluşmaktadır. Glikoz kana karıştığı zaman vücut bunu düzenlemek için insülin hormonu salgılar. Diğer taraftan da fruktoz karaciğerde işlenmektedir. Basitçe bu durumu özetlersek: Aşırı miktarda fruktoz karaciğere geldiği zaman, karaciğer vücudun şeker olarak kullanabilmesi için bu fruktozu yeterince hızlı işleyemez. Bunun yerine fruktozdan yağ oluşumuna başlayarak bunu trigliserit formunda kana karıştırır.

Günlük kalori miktarı kişiden kişiye değişir çünkü bunu belirleyen metabolizma hızımızdır. Bazal metabolizma hızınızı bir diyetisyende veyahutta hastanede , öğrenip tercihinize göre , günlük kalori miktarından düşüm yapabilir veya arttırabilirsiniz.
Amaca göre Hacim. = (+) 500 kalori
Definasyon "Yağ Yakımı". =. (-) 500 kalori
images - 2021-02-16T010937.477.jpeg
Metabolizmayı Etkileyen başlıca Faktörler
1.Yaş
2.Cinsiyet
3.Boy
4.Kilo
5.Gün içinde yaptığımız fiziksel aktivite
6.Genler
Bunu belirleyip yağ yakmayı pilanladığınız dönemde basit kalori açıkları ve fiziksel aktivite ile kombine edildiğinde kesin sonuçlar alırsınız.
Âğırlık çalışması elzemdir , ağırlık çalışması ile antrenmandan sonraki günde bile kalori harcarsınız , kardiyo gereklidir gereksiz diye bir kavram oluşturmayın sakın, ama ağırlık çalışmalarının avantajı vardır.
images - 2021-02-16T010800.450.jpeg
Çünkü ;kaslarda oluşturduğunuz mikroskobik yırtılmaları onarmak için vücut enerji kullanır.
Bu enerjiyi çoğunlukla , daha sonra kullanım için , vücudun deri altında , biriktirdiği , yağları enerji olarak kulnaarak sağlar , buda dinlendiğiniz , veya uyurken hatta oturup televizyon izlerken bile kalori harcamanız anlamına geliyor
Antrenman ile günlük 500 kalori açık , beslenme ile de günlük 500 kalori açığı oluşturmanız gerekiyor.
Günde 1000 kalori 7*1000=7000 kalori
7000 kalori=1 kğ yağ kaybı
Özetle bu oluşturduğumuz kalori açığı Hafta'da bir kğ yağ kaybetmek anlamına geliyor.
Öncelikle amacımız kilo vermek değil , yağ oranımızı düşürmek.
images - 2021-02-16T013019.122.jpeg
Bu nedenle tartıya veda edip , mazura ile tanışma vaktiniz gelmiştir.Tartıdaki değişiklikler , psikolojik olarak motivasyonunuzu etkiler , buda hiç istemediğimiz bişey , motivasyon daima tam olacak.
Gelişimlerinizi ölçülerinizi düzenli olarak her hafta not alıp ,ne kadar yol katetedilğini hesaplayın.
images - 2021-02-16T013003.765.jpeg
Uygun Sıvı Tüketimi
Kola,limonata,gazoz,enerji içeceği v.b içecekleri tüketmeyin.Bunlar yüksek miktarda basit şeker içerir bunun dışında insan sağlığını tehtit eder.
Obezite,diyabet hastalığı gibi bir çok rahatsızlığa neden olabilir .Heleki kola ciddi biçimde bağımlılık yaratır.
Amino Asitler Neden Önemli ?
Proteinlerin yapıtaşları aminoasitlerdir.Canlıların yapısındaki proteinlere 20 çeşit aminoasit katılır. Yapay olarak sentezlenebilen 70 kadar aminoasit vardır.
Bu 20 çeşit aminoasitten 12 tanesi insanlarda sentezlenebilirken 8 tanesi dışarıdan hazır olarak alınır. Proteinler çok sayıda aminoasitin dehidrasyon sentezi yoluyla birleşerek oluşturdukları polipeptidlerdir.
Proteinler her canlıda farklı olduğu gibi her canlının farklı dokularında da birbirinden farklıdır. Sadece tek yumurta ikizlerinin proteinleri aynıdır. Bu farklılık proteinleri oluşturan aminoasitlerin çeşidi, sayısı, sırası ve dizilişinden kaynaklanır.
Bunun nedeni de her canlı ve dokudaki proteinlerin sentezlenmesini sağlayan genlerin farklı olmasıdır. Proteinlerin sentezlenmesi için gerekli olan aminoasit çeşitlerinden bir tanesi daha bile eksik olsa protein sentezlenemez. Proteinlerdeki aminoasitlerden bir tanesinin bile çeşidi, sırası,sayısı değişirse proteinin yapısı ve özelliği değişir.
Su çok önemli bir faktördür ;İnsan vücudundaki su oranı cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler ve günlük fiziksel aktivitelerine göre değişim gösterir. Çocukların vücutlarındaki su oranı %70 civarlarında iken, yetişkin bireylerde bu oran %50 – %60 aralığında değişmektedir. Yeni doğan bebeklerde bu oran %90 civarındadır. Büyüdükçe yerini yağlar alır bu sebepten daha fazla su tüketimine ihtiyaç duyarız hücre yenilenmesi ve vücudumuzda’ki bir çok organ suyu kullanmaktadır.
Su, insan yaşamı için oksijenden sonra en önemli ikinci gereksinimdir. Kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudur.Bu oranlardan da anlayacağımız üzere hiçbir şey susuz yaşayamaz; su, temel enerji kaynağıdır ve vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üreterek bize yaşam gücü sağlar.
Günlük aktiviteler sonucu vücudumuzda biriken toksinleri atmak için yaklaşık olarak günlük 2.5 lt ile 3 lt arasında su kaybı yaşarız. İdrarla 1.5 lt, deri yoluyla 0.5 lt, dışkı ve solunum ile 0.3 ‘er lt olmak üzere.Kaybedilen suyun vücuda geri kazandırılması, su ihtiyacımızın giderilmesi, yani hidrasyon; hayati fonksiyonlarımızın düzgün şekilde yürümesi için büyük önem taşımaktadır.
Özellikle uzun süreli dayanıklılık gerektiren yarışma ve antrenman ortamlarında sporcuların hidrasyon düzeyinin takip edilmesi ve uygun hidrasyon düzeyinin sağlanması performansın maksimum düzeye çıkarılmasında önem oluşturmaktadır.
Yağ Yakımını Destekleyen Gıdalar Nelerdir?
Öncelikle bu örnekler , egzersiz programı ile yağ yakımını destekler.Hiçbir besin maddesi yağ yakıcı özelliğe sahip değildir
Yağ yakan yiyecekler-Yağ yakıcı besinler diyet zayıflama önerileri
Zayıflamak için diyet listelerini uygulamanın yanında sağlıklı beslenme de oldukça büyük önem taşımaktadır. Örnek vermek gerekirse bazı yiyeceklerin yağ yakıcı yiyecek niteliği taşımasından faydalanabiliriz. Kilo vermek için tek yapılması gereken bu yiyeceklerden düzenli bir biçimde tüketmek ve bu yağ yakan besinleri beslenme programına dahil etmek oluyot. İşte sizlere doğal zayıflama sağlayan ve vücudun metabolizmasını uyararak yağ yakımını etkinleştiren mucize yiyecekler:
Kalsiyum ve C vitamini Bakımından Zengin Yiyecekler Yağ Yakıyor
C vitamininin metabolizma hızını artırdığı ve hücrelerde yağ yakıcı etki yaptığını tahmin edersiniz. Özellikle Greyfurt, limon gibi C vitamini bakımından zengin besinlerden de bu nedenle zayıflama kürlerinde yaygın olarak faydalanılıyor. Diğer yandan kalsiyum açısından son derece zengin besinlerden olan süt ürünleri, aynı zamanda yüksek oranda protein içeriyor. Özellikle C vitamini ile kalsiyumun vücutta yağ yakıcı etkisi bilimsel olarak ta ispatlanmış durumdadır. Kalsiyumun faydaları olarak kemik güçlendirici olduğunu herkes bilir. Ancak Kalsiyum minerali aynı zamanda açlığı bastırıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Günlük olarak yeterli miktarda kalsiyumu süt ve yoğurt, kefir, peynir gibi süt ürünlerinden temin eden kişilerin iştahının kapandığı ve vücudunun yağlanmadığı tespit edilmiştir. Günlük olarak 500 ml süt içen kişilerde vücudun yağ tutma riski önemli ölçüde kaybolmaktadır.
Bu tezi doğrulamak amacıyla ABD’nin Tennessee Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada bol süt içen bebeklerin içmeyenlere nazaran çok daha zayıf ve iri kemikli olduğu ortaya çıkmıştır. Bebek obezitesini engellediği gibi, süt içmek yetişkinlerde de zayıflama ve kilo verme amacıyla kullanılabilir. Özellikle egzersiz sonrası süt içmek faydalıdır. Çünkü vücutta yağ yakıcı etki yapar, kemikleri güçlendirir ve vücudun kas kitlesinin artmasına yardımcı olur.
Hindistan cevizi yağı zayıflatır mı:
Hindistan cevizi yağının hoş aroması ve tadının yanında bel incelten besinler olarak tabir edilen yiyecek grubuna dahil olduğu 2009 yılında Brezilya’da yapılan bir araştırmada ortaya koyulmuştur. Hindistan cevizi yağının faydaları bununla da sınırlı değil. Hindistan cevizi yağı aynı zamanda iyi kolesterolü yükseltiyor ve kötü kolesterolü düşüren bitkisel etki yapıyor.
Yeşil Çay
Çok fazla bir şey anlatmaya gerek yok. Bilinen en etkili yağ yakıcı çay olarak tanınır. Yeşil çay diyeti ile 1 ayda 5-10 kilo vermek işten bile değildir. Yeşil çay ile zayıflamanın sırrı ise bu çayın bağırsaklarda yağ moleküllerini bağlaması ve kana karışmasına engel olması olarak söylenebilir.
Tekli doymamış yağ asitleri bulunduran besinler
Tekli doymamış yağların en önemli özelliği kolesterol içermemesidir.
Buna örnek olarak Zeytin, zeytinyağı, kabuklu yemişler ve çekirdekler, bitter çikolata ve avokado yağı örnek verilebilir. Göbek yağlarını eriten bu yağlar aynı zamanda sağlıklı beslenmenin de bir parçasıdır.
Çoklu doymamış yağ asitleri bulunduran besinler
Özellikle Balık eti, deniz mahsülleri ile kabuklu yemişler ve bunların çekirdeklerinde bulunan çoklu yağ asitlerini fazla miktarda tüketmek, diyet programı süresince bedenin yağ yakımı hızını artırıyor, metabolizmanızı hızlandırıyor. Omega 3 yağlarının kilo verdirme faydası anti-inflamatuar etsinin bir sonucu olabilir. Ayrıca bu sağlıklı yağlar vücudu kalp ve damar rahatsızlıklarına ve hastalıklara karşı koruyor ve insan psikolojisine iyi gelerek depresyona iyi gelir.
Protein zayıflatır mı?
Protein vücudun yapı taşıdır. Özellikle kas, kemik, tırnak, saç beyin dokusu gibi dokularda protein olmaksızın üretim yapılamaz. Diğer yandan proteinin sindirimi sırasında karbonhidratlara nazaran daha fazla enerji harcanır. Bu da proteinin vücuda sağlayacağı kalorilerin önemli oranda sindirim sırasında harcanması anlamına geliyor. Uzun süren sindirim süresi nedeniyle proteinler tok tutuyor ve yağ yakıyor.
C vitamini yağ yakar mı, zayıflatırmı: C vitaminin kendisi yağ yakmaz ama C vitaminin vücutta eksik olması vücudun daha fazla yağ depolamasına neden olur. Yani C vitaminini yetersiz alırsak kilo almaya daha meyilli oluruz. Sadece C vitamini değil, aynı zamanda çinko, magnezyum ve E vitamini eksikliği de karında, göbekte ve kalçada bölgesel yağlanmaya neden oluyor.

KİNOA İLE ZAYIFLAMA
Kinoa: Besin değeri bakımından zengin olan bir besin maddesi olan kinoa, ülkemizde pek bilinmez ama tam manasıyla protein, amino asit, E vitamini ve filositerol deposudur. Yapılan bilimsel çalışmalar kinoa yiyen hayvanların vücutlarındaki yağ kitlesinin beslenmeyenlere nazaran % 200 daha az olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kinoa çekirdeği içerisinde bulunan bitkisel kimyasallar bağırsaklardaki yağ emilimine engel olur ve yeşil çay benzeri bir etki yapar.
Bal zayıflatır mı: Balın içerisinde doğal şekerler vardır ve bu şekerlerin glisemik indeksi düşürdüğü bilinmektedir. Bal aynı zamanda aşırı biçimde tüketilmemek kaydıyla yağ yakıyor. Diğer yandan balda bulunan enzimler mikrop kırıcı ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiricidir. Şeker hastalığına doğal çözüm olan bal, kan şekerini düzenler ve göğüs hastalıklarına iyi gelir. Öksürüğü balgamı keser. Balın antikanser özellikleri vardır. Yani kanser gelişimine doğal tedavi imkanı sunar
Kakao ile kilo verme:
Kakaoda bulunan fenolik isimli antioksidan madde yağ yakar ve damar açıcı etki yapar. Diğer yandan kakao asabiyete iyi gelir. Mutluluk veren bir besindir. Romatizma gibi iltihabi hastalıklar için de kakao bitkisel tedavi imkanı sağlar.Güneşin ciltte meydana getirdiği zararlara karşı kakao yağı iyi bir koruyucudur. Kakao tokluk hissi sağlar ve bölgesel yağları yakar.
Lif Bakımından Zengin Yiyecekler:
Lifli yiyeceklerin iştahı kestiği ve sindirim sistemini çalıştırdığını biliyoruz. Lifli besinler arasında özellikle salatalar yemekten hemen önce yenildiğinde midede doygunluk hissi veriyor. Ayrıca mide ve bağırsakların çalışmasını sağlayarak vücuda fazladan kalori ve yağ yaktırıyor.
LİF BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER;
ahududu (ağaççileği), 1 kase … 84g
böğürtlen, 1 kase … 76g
kuru fasülye, 1/2 kase … 73g
küçük kuru fasülye, 1/2 kase … 6g
kuru incir, 1 adet … 2g
kepek, 3/4 kase … 4g
kuru üzüm, 3/4 kase … 4g
sade spagetti, 1 kase … 39g
mercimek, 1/2 kase … 37g
yeşil bezelye, 1/2 kase … 36g
elma, orta boy (özellikle kabuğu) … 35g
buğday, 1/4 kase … 34g
armut, 1 büyük … 31g
kuru erik, 1 adet … 1g
havuç, 1/2 kase haşlanmış … 3g
mısır, 1/2 kase … 2
BESİNLERİN GLİSEMİK İNDEKS DEĞERLERİ
Besinlerin glisemik indeks değerleri:
- Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden geçiş hızlarının ve emilimlerinin farklı olmasıdır.
- Gıdalar glisemik indeks değerlerine göre şeker yükseltici etkisi yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılır. Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir.Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir.
- Glisemik indeksi yüksek olan besinler aynı zamanda erken yaşlanmaya da sebep olur. Bunlar beyaz unlu gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates, şeker katkılı gıdalar, havuç, muz, kavun ve üzümdür. Kuru üzüm, kuru kayısı gibi kurutulmuş gıdaların da glisemik indeksi yüksektir.
- Glisemik indeks hesaplamasında gıdaların mideden boşalma hızı ve sindirilebilirlik düzeyleri göz önüne alınır. Yavaş boşalan besin kan şekerini daha yavaş yükseltir. Besinlerin protein içeriği de glisemik indeks hesaplamasında göz önünde tutulur.
- Örn: Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşük, proteince fakir pirincin ki ise yüksektir. Sanayide kullanılan bazı besin işleme teknikleri de glisemik indeksi yükseltir.
- Örn: Mısır için %50 olan bu oran, mısır gevreğinde %80’e ulaşır.
- Şekerler
- glikoz 100
- fruktoz (meyve şekeri) 23
- laktoz (süt şekeri) 46
- maltoz 105
- sukroz (toz şeker) 65
- bal 58
- Meyveler
- elma 38
- muz 62
- kayısı-taze 57-kuru 31
- kiraz 22
- greyfurt 25
- üzüm 25
- kuru üzüm 64
- kivi 52
- mango 55
- portakal 44
- şeftali 42
- erik 39
- karpuz 72
- kavun 65
- armut 38
- ananas 2 dilim 66
- Ekmek-Bisküviler-Kekler
- beyaz ekmek 70
- elenmemiş undan yapılmış ekmek 69
- çavdar ekmeği 41
- pide 57
- pizza 2 dilim (domates-peynirli) 60
- bagel 72
- kuruvasan 67
- fransız baget 95
- hamburger ekmeği 65
- waffle 76
- bisküvi-yulaflı 55
- Bisküvi buğday unuyla 62
- muffin 44
- doughnut 76
- sade kek 46
- börek 50
- müsli-kavrulmuş 43
- müsli kavrulmamış 56
- conflakes (mısır gevreği)80
- Tahıllar-Makarnalar
- pirinç-beyaz 87
- Pirinç kepekli 76
- Pirinç basmati 58
- şehriye 46
- bulgur 48
- kuskus 65
- irmik 55
- makarna çeşitleri
- spagetti-beyaz 41
- Spagetti elenmemiş unla 37
- linguine 55
- gnocchi 68
- fettucini 32
- vermicelli 35
- Baklagiller
- kuru fasulye 48
- barbunya 27
- merçimek 28
- nohut 33
- soya fasulyesi 18
- börülce 42
- Sebzeler
- havuç 49
- bezelye 48
- patates-haşlanmış 62-kızartma 75-fırında 85
- balkabağı 75
- mısır 55
- Süt ve süt ürünleri
- süt-tam yağlı 27
- Süt yağsız 32
- Süt çikolatalı 34
- dondurma 61
- yoğurt (az yağlı) 33
- İçecek-Cipsler-Çikolata vs.
- portakal suyu 46
- elma suyu 40
- fanta 68
- patates cipsi 54
- mısır cipsi 72
- pop corn (patlamış mısır) 55
- fıstık (75 gr )14
- çikolata 49
- mars bar (çikolata)68
- Çorbalar
- merçimek 44
- domates 38
- bezelye 66
- Glisemik indeksi yüksek gıdaların alımı ile vücudumuzda neler oluyor:
- 1. Hızla sindirilebildikleri için hızla kana karışıyorlar ve hızla kan şekerini yükseltiyorlar
- 2. Pankreas bezimiz hızla yükselen kan şekerini görünce hızla ve büyük bir miktarda insülin salgılıyor
- 3. Bu kadar yüksek kan şekerini depo ederek azaltma yoluna gidiliyor
- 4. Sonuçta ani yükselen kan şekeri eşittir aniden depolama ya da yağ dokusunda artış meydana gelmesidir.
- 5. Barsaklardan emilecek besin maddelerinin hızla bitmesi İnsülin miktarının da aynı hızla azalmasına sebep olmaz.. İnsülin seviyesinin hala yüksek olması ani kan şekeri düşüklüğüne sebep olur.
- 6. Hızla kan şekerinizin düşmesi, farketmeden sizi kısa süre sonra tekrar yemeye itecektir.
- Tüm gıdalar bizim için vardır. Tüm gıdalar ilaçlar gibi uygun miktar ve uygun zamanlama ile alınırlar ise faydalıdırlar. Yani zamanlama ve miktar önemlidir. Glisemik indeksi yüksek gıdaları da alabiliriz. Fakat miktarlarını daha az tutmalı ve tek başlarına değil sindirimi yavaş olan diğer gıdalar ve düşük glisemik indeksli olanlar ile beraber alımı daha uygundur.
- Çok sorulan besinlerle ilgili örnekler: Portakalın glisemik indeksi 59 iken, portakal suyunda bu oran 67 olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem posası sıkacakta kaldığı için, hem de sıvı halde tüketildiği için portakal suyu kana daha hızlı karışmakta ve kan şekerini daha hızlı yükseltmektedir. O nedenle meyveleri bütün olarak tüketmek glisemik indeksi düşürmektedir.
- Patates: Yüksek sıcaklıkta pişirilen besinlerdeki nişastanın sindirimi hızlanmakta, kan şekerini daha fazla yükseltmektedir. Hatta besinlerin ezilmiş olarak tüketilmesi taneli, parçalı haline göre kan şekerini daha hızlı yükseltmektedir. Bu nedenle kumpir gibi fırınlanmış veya püre haline getirilmiş patates yerine haşlanmış olanının (örneğin patates salatası) tercih edilmesi daha düşük bir glisemik yanıt oluşturmaktadır.
- Karpuz, peynir ve ekmek: İyi bir ana öğün olduğu pek söylenemez. Kilo vermek adına gün içerisinde sadece bu besinlerin tüketilmesi dengesiz beslenmeye bir örnek teşkil etmektedir. Diyet kişiye özel olarak, bir hekim ve diyetisyen gözetiminde planlanmalıdır. Ancak ara öğün olarak oldukça güzel ve dengelidir. Karpuzun glisemik indeks değeri portakal, elma gibi diğer meyvelerden yüksek görünse de yanında (peynir gibi) protein içeren bir besin ile birlikte yenildiği için kan şekerini tek başına yenildiği kadar fazla yükseltmemektedir.
- Yemekle birlikte su alımı Öğünle birlikte fazla miktarda sıvı tüketimi mide boşalmasını hızlandırmakta, kan şekeri daha hızlı yükselmektedir. Bu yüzden yemekle birlikte çok fazla sıvı alımı önerilmemektedir.
Gündelik hayatta sıkça tüketilen meşrubat ve yiyeceklerin içerdikleri şeker oranları.
Bahane yok mızmızlanmak yok , burası kreş değil.Nefsine hâkim olamıyorsan , ezik biri olmak istiyorsan tercih senin tercihin , hayat senin hayatın.
Fakat kendine bir iyilik yapmak istiyorsan doğru yerdesin , giymek isteğin elbiseleri vitrinden izleyip , aradığın bedeni bulamayıp her 6 ayda bir iki beden daha geniş beden almak istiyorsan tercih senin , memlekette kumaş çok , sevdiğin kıza fiziğin düzgün olmadığı için açılamamak sana daha kolay geliyorsa tercih senin.
Hayatta yalnızca alınan yanlış ve doğru kararların getirdiği (+)'lar ve (-)'ler vardır.
Şimdi kalkıp sirkelenme vakti , üzerinden ölü toprağını atma vakti , hedeflerine ulaşmak için ter mı dökeceksin , yâda ezik biri olarak mı kalacaksın.!
Tarafını seç


Son düzenleme: