Hoşgeldin!

Forum sitemiz tamamen ücretsizdir.

Şimdi Kayıt Ol!
Forum Üyesi
Katılım
18 Şub 2017
Mesajlar
453
Tepki puanı
153
Puanları
118
Esmer bulgur, kepekli bulgur, esmer pirinç, kepekli pirinç vs... Gluten miktarı, lif miktarı, enerji miktarı vs. gibi özellikler bakımından hangi tahıl ürünü hangi özellikleri bakımından daha yararlıdır?
 
Forum Üyesi
Katılım
18 Şub 2017
Mesajlar
453
Tepki puanı
153
Puanları
118
Belki 5 saattir sırf bu soru üzerine araştırma yapıyorum baktım sizden hayır yok kendi kendimi cevaplayayım bari :D

-kinoa, chia falan katmıyorum onları ayrıca bir başlık sebebi onlar-

bulgur ve pirinç üzerine araştırma yaptım

Esmer, kepekli ve normal bulgur arasındaki farklar esmer ve normal bulgur farklı buğday türleri esmer buğdaydan esmer bulgur üretiliyor falan. Normal buğday ile aralarında çok az fark var. Ama kepekli bulgur ise çok farklı üzerindeki kabuktan arındırılmamış bulgur olduğu için lif ve vitamin olarak diğer ikisinden daha zengin. Pişirmesi biraz daha zor ama daha faydalı ve glisemik indeksi de düşük. Yalnız hepsinde gluten var.

Pirinçte ise olay yine aynı esmer, normal pirinç farklı türler ama kepekli yine aynı mantıkla kabuklu pirinç yine vitamin olarak daha zengin diğerlerinden. Diyette kepekli kullanmak daha mantıklı esmer yerine. Çünkü lif oranları daha yüksek. Pirinçte gluten yok. Fakat glisemik indeksi çok yüksek. Normal pirinç 90 sa kepekli 70 falan. Bulgurda ise 45-55 arası söz konusu. Her türlü bulgur tercih sebebi sağlıklı bireyler için.

Gluten çölyak hastalığının bir öncüsü fakat sağlıklı bireylerde herhangi bir zararı araştırmalarda -anlamlı sonuç- çıkmamış. Yani gluten hassasiyetiniz yoksa gluten kullanmanızda da bir sakınca görülmemiş.

Ekmek konusuna gelirsek onda olaylar farklı kepekli, çavdar ve tam tahıllı ekmekleri tercih etmeniz gerekirken, bence en iyi alternatif ve en düşük glisemik indeksli olan çavdar ekmeği sonra tam tahıl ve üçüncü tercih kepekli olmalı. Çavdar hem enerji bakımından hem de lif bakımından vücut için daha ekonomik.
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
8 Şub 2016
Mesajlar
32
Tepki puanı
2
Puanları
8
Konum
İstanbul
Teşekkürler, bende aynı merak içerisindeydim. Başka merak içinde olduğum bir konu daha var, esmer pirinç nerden bulucam? Ne zaman bir yere gidip esmer pirinç istesem önüme kepekliyi koyuyorlar.
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
28 Ağu 2016
Mesajlar
170
Tepki puanı
47
Puanları
78
Yaş
41
Konum
Adana
Bu gluten üzerine ben de birkaç haftadır araştırma yapıyorum. Çünkü özellikle son 4-5 haftadır artırdığım glutenli ürün tüketimi nedeniyle olduğunu düşündüğüm sindirim sıkıntıları, karında şişlik ve glutenli ürünleri normalden fazla tükettiğimde yüzümde oluşan sivilceler falan oldu.

Gluten çölyak hastalığının öncüsü ve SAĞLIKLI bireylerde de çölyaka sebep oluyormuş. Bu konuda başta Canan Karatay'ın açıklamaları olmak üzere birkaç doktorun ve diyetisyenin falan açıklamalarını saatlerce izledim. Gluten'in sebep olduğu zararları görünce, gluten içeren besinlerin serbest olması akıl alır gibi görünmedi bana. Canan Karatay pirinç dahil bütün tahıllarda gluten olduğunu söylüyor ve hatta bu besinlerde zararlı içerik olmadığına dair bir çok otorite üniversitenin rüşvet alarak yalan söylediğini ve bunun ortaya çıktığını söylüyor. Araştırmadım ama bu tür şeylerin yapıldığı zaten su götürmez bir gerçek. Siyez buğdayının bile genleriyle oynanması nedeniyle sağlıklı sayılabilecek tek buğday olan türün de yok olduğunu söylüyor. Bunlar doğru mu, üzerine araştırmadım henüz. Ama Canan Karatay'ı izledikçe piyasadaki imajından çok daha faydalı şeyler anlattığını gördüm. İnsanlar sadece protein tozu kötüdür diyor diye ön yargılı yaklaşıyorlar gibi göründü bana.

Daha da araştıracağım bu gluten işini. Bakalım neler göreceğiz.
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
18 Şub 2017
Mesajlar
453
Tepki puanı
153
Puanları
118
Bu gluten üzerine ben de birkaç haftadır araştırma yapıyorum. Çünkü özellikle son 4-5 haftadır artırdığım glutenli ürün tüketimi nedeniyle olduğunu düşündüğüm sindirim sıkıntıları, karında şişlik ve glutenli ürünleri normalden fazla tükettiğimde yüzümde oluşan sivilceler falan oldu.

Gluten çölyak hastalığının öncüsü ve SAĞLIKLI bireylerde de çölyaka sebep oluyormuş. Bu konuda başta Canan Karatay'ın açıklamaları olmak üzere birkaç doktorun ve diyetisyenin falan açıklamalarını saatlerce izledim. Gluten'in sebep olduğu zararları görünce, gluten içeren besinlerin serbest olması akıl alır gibi görünmedi bana. Canan Karatay pirinç dahil bütün tahıllarda gluten olduğunu söylüyor ve hatta bu besinlerde zararlı içerik olmadığına dair bir çok otorite üniversitenin rüşvet alarak yalan söylediğini ve bunun ortaya çıktığını söylüyor. Araştırmadım ama bu tür şeylerin yapıldığı zaten su götürmez bir gerçek. Siyez buğdayının bile genleriyle oynanması nedeniyle sağlıklı sayılabilecek tek buğday olan türün de yok olduğunu söylüyor. Bunlar doğru mu, üzerine araştırmadım henüz. Ama Canan Karatay'ı izledikçe piyasadaki imajından çok daha faydalı şeyler anlattığını gördüm. İnsanlar sadece protein tozu kötüdür diyor diye ön yargılı yaklaşıyorlar gibi göründü bana.

Daha da araştıracağım bu gluten işini. Bakalım neler göreceğiz.

https://www.fitekran.com/gluten-rehberi-nedir-zararli-mi-tuketilmeli-mi/

Bu arkadaş sürekli araştırma yapan bir doktor ama tabi babanın oğluna bile güvenmeyeceksin bu konularda, ingilizce kaynaklardan araştırma yapıyorum pubmed falan bakıcam yarın biraz uzun sürecek ama paylaşırım yine buradan.
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
18 Şub 2017
Mesajlar
453
Tepki puanı
153
Puanları
118
Bu gluten üzerine ben de birkaç haftadır araştırma yapıyorum. Çünkü özellikle son 4-5 haftadır artırdığım glutenli ürün tüketimi nedeniyle olduğunu düşündüğüm sindirim sıkıntıları, karında şişlik ve glutenli ürünleri normalden fazla tükettiğimde yüzümde oluşan sivilceler falan oldu.

Gluten çölyak hastalığının öncüsü ve SAĞLIKLI bireylerde de çölyaka sebep oluyormuş. Bu konuda başta Canan Karatay'ın açıklamaları olmak üzere birkaç doktorun ve diyetisyenin falan açıklamalarını saatlerce izledim. Gluten'in sebep olduğu zararları görünce, gluten içeren besinlerin serbest olması akıl alır gibi görünmedi bana. Canan Karatay pirinç dahil bütün tahıllarda gluten olduğunu söylüyor ve hatta bu besinlerde zararlı içerik olmadığına dair bir çok otorite üniversitenin rüşvet alarak yalan söylediğini ve bunun ortaya çıktığını söylüyor. Araştırmadım ama bu tür şeylerin yapıldığı zaten su götürmez bir gerçek. Siyez buğdayının bile genleriyle oynanması nedeniyle sağlıklı sayılabilecek tek buğday olan türün de yok olduğunu söylüyor. Bunlar doğru mu, üzerine araştırmadım henüz. Ama Canan Karatay'ı izledikçe piyasadaki imajından çok daha faydalı şeyler anlattığını gördüm. İnsanlar sadece protein tozu kötüdür diyor diye ön yargılı yaklaşıyorlar gibi göründü bana.

Daha da araştıracağım bu gluten işini. Bakalım neler göreceğiz.


http://www.colyak.org.tr/sayfa.asp?Sayfa=Kategori&Bolum=6
https://www.glutenfreeliving.com/gluten-free-foods/gluten-free-nutrition/gluten-free-whole-grains/
https://wholegrainscouncil.org/whol...-grain-refined-grain/gluten-free-whole-grains

bir çok yer pirincin glutensiz olduğunu söylüyor bu arada
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
28 Ağu 2016
Mesajlar
170
Tepki puanı
47
Puanları
78
Yaş
41
Konum
Adana

Canan Karatay, çapraz bulaşma denen bir olaydan bahsediyor. Çarpraz bulaşma şu şekilde işliyor: Gluten işlenilen bir şey üzerinde, üzerinden zaman geçse bile normalde gluten içermeyen bir besin işlenirse, gluten o besine de bulaşıyor. Pirinçler de genelde glutenli besinler işlenilen tesislerde üretiliyor. Sanırım bu yüzden glutenli diyor. Hatta, sanırım yine aynı sebepten olsa gerek, yulafın da gluten içerdiğini söylüyor. Benim de tükettiğim tahıllar sadece bulgur ve yulaf.

Ben bu araştırmalara tamamen inanmıyorum. Savaş hocanın öğün sayısıyla ilgili videosunda verdiği 3 araştırma vardı. Bunlardan 2 si öğün sayısı önemli değil, 1i önemli diyordu. Onu gördüğümden bu yana inanmıyorum. Özellikle gıda sektöründe çok büyük alicengizler döndüğü için daha da şüpheci yaklaşıyorum bu işlere.
 
Yorum
Forum Üyesi
Katılım
18 Şub 2017
Mesajlar
453
Tepki puanı
153
Puanları
118
Evet o vidyosunu izledim az önce Karatay'ın, o konuda muhtemelen haklı, fabrikalara güven olmaz. Eti lifalifin arkasında zaten gluten içerir yazıyor az önce merak edip baktım. Ama glutensiz yulaf da satılıyormuş, Türkiye'de var mı bilmiyorum bakmadım.

Aynı şekilde bulgur, yulaf ve çavdar tüketiyorum ben de hepsinde gluten var. Laktoz intolaransı var bende aslında ama bugün araştırdığım ve okuduğum şeylerden sonra glutenden de şüphelenmeye başladım. Sanırım bir haftalık bir deneme diyeti yapıcam.
 
Yorum
Yönetici
SMS Onaylı
Katılım
14 Kas 2014
Mesajlar
882
Çözümler
1
Tepki puanı
419
Puanları
138
Yaş
40
Konum
AYDIN
Buğday Ruşeymi
Biri tahıl mı dedi? :) 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram ruşeym elde ediliyor!

Buğday ruşeymi doğanın pek kıymetli yiyeceği. Türkiye’de yeni yeni duyulmaya ve değeri anlaşılmaya başlandı. Beyaz ekmeğin, makarnanın içinde onun izini aramayın, bulamazsınız.

Ruşeym nedir?

Buğday ruşeym kısmı, buğdayın en tepesinde embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısımdır. Buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır. İçinde neler yok ki... Doğal bir E vitamini kaynağı. Folik asit ve demirden zengin. Lif değeri çok yüksek, sindirime çok iyi gelir. Kan şekerini dengeler, ani şeker iniş çıkışlarının önüne geçer. Kıymetini size şöyle özetleyelim; 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram ruşeym elde ediliyor!

Anne şeflere iyi haber, artık buğday ruşeymi marketlerde bile kolayca bulunuyor. Buğday ruşeymi toz halinde satılıyor. Hemen her yiyeceğe ekleyebilir, vitamin ve mineraller açısından zenginleştirebilirsiniz. Küçük gurmenin ruşeyminden arada bir kaşık çalmayı ve kendi yiyeceklerinize hem tat, hem de zenginlik katmayı ihmal etmeyin. Ruşeym büyüklere de çok faydalı.



Aklınızda bulunsun

Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahıllar tüketmesi gerekir. Geleneksel beyaz pirinç unundan yapacağınız mamaya göre tam yulaf ya da tam pirinç unundan yapacağınız mama çok daha besleyici bir alternatiftir. Pirinç unu ve nişasta boş kaloridir.
İçindeki doğal yağlar nedeniyle tam tahıllar işlenmiş muadillerine göre çok daha çabuk böceklenir. Tam tahıllarınızın saklama koşullarına dikkat edin.

100 gram buğday ruşeyminde;

Protein: 26.7 gr
Karbonhidrat: 44.7 gr
Lif: 15.6 gr
Yağ: 9.2 gr

Vitaminler:
E 18 mg
B1 2mg
B2 1.2 mg
Folik asit 0.33 mg

Mineraller:
Demir 7.5 mg
Sodyum 5 mg
Magnezyum 200 mg
Çinko 14 mg

Ayrıca arkadaşlar buğday ruşeymli ekmekler satılıyor bazı fırınlarda ya da pastanelerde mutlaka bir deneyin derim. Bir de marketlerde sade halinde satılıyor, yoğurda karıştırıp yiyebilirsiniz. Süper tadı var.
 
Yorum
  • :)
  • :D
  • ;D
  • :lollol:
  • :lol:
  • ;)
  • :(
  • :cool:
  • :p
  • :eek:
  • :laugh:
  • :rolleyes:
  • :angry:
  • :mad:
  • :embarras:
  • :undecided:
  • :cry:
  • :evil:
  • :heart:
  • %p
  • :bravo:
Üst