Buğday Ruşeymi
Biri tahıl mı dedi?
1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram ruşeym elde ediliyor!
Buğday ruşeymi doğanın pek kıymetli yiyeceği. Türkiye’de yeni yeni duyulmaya ve değeri anlaşılmaya başlandı. Beyaz ekmeğin, makarnanın içinde onun izini aramayın, bulamazsınız.
Ruşeym nedir?
Buğday ruşeym kısmı, buğdayın en tepesinde embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısımdır. Buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır. İçinde neler yok ki... Doğal bir E vitamini kaynağı. Folik asit ve demirden zengin. Lif değeri çok yüksek, sindirime çok iyi gelir. Kan şekerini dengeler, ani şeker iniş çıkışlarının önüne geçer. Kıymetini size şöyle özetleyelim; 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram ruşeym elde ediliyor!
Anne şeflere iyi haber, artık buğday ruşeymi marketlerde bile kolayca bulunuyor. Buğday ruşeymi toz halinde satılıyor. Hemen her yiyeceğe ekleyebilir, vitamin ve mineraller açısından zenginleştirebilirsiniz. Küçük gurmenin ruşeyminden arada bir kaşık çalmayı ve kendi yiyeceklerinize hem tat, hem de zenginlik katmayı ihmal etmeyin. Ruşeym büyüklere de çok faydalı.
Aklınızda bulunsun
Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahıllar tüketmesi gerekir. Geleneksel beyaz pirinç unundan yapacağınız mamaya göre
tam yulaf ya da
tam pirinç unundan yapacağınız mama çok daha besleyici bir alternatiftir. Pirinç unu ve nişasta boş kaloridir.
İçindeki doğal yağlar nedeniyle
tam tahıllar işlenmiş muadillerine göre çok daha çabuk böceklenir.
Tam tahıllarınızın saklama koşullarına dikkat edin.
100 gram buğday ruşeyminde;
Protein: 26.7 gr
Karbonhidrat: 44.7 gr
Lif: 15.6 gr
Yağ: 9.2 gr
Vitaminler:
E 18 mg
B1 2mg
B2 1.2 mg
Folik asit 0.33 mg
Mineraller:
Demir 7.5 mg
Sodyum 5 mg
Magnezyum 200 mg
Çinko 14 mg
Ayrıca arkadaşlar buğday ruşeymli ekmekler satılıyor bazı fırınlarda ya da pastanelerde mutlaka bir deneyin derim. Bir de marketlerde sade halinde satılıyor, yoğurda karıştırıp yiyebilirsiniz. Süper tadı var.