Corleone arkadaşım öncelikle bilginin nereden elde edildiği değil. niteliği ve bilimselliği önemlidir. Merak eden ve konuyu takip edenler için belirteyim bu konuda "UHT homojenize süt" adı altında satılan , tüm besin değerlerini büyük ölçüde yitirmiş beyaz sıvıyı tüketmek, yada tüketmemek sizin tercihinizde ben kendim tüketmiyorum! kimseye de önermem! Bu konuda firmalara muhalefet eden Tıp ve bilim insanları çok az sayıdadır. Zira karşılarında büyük bir sermaye gücü ve onların bursları ile yetişen sektör çalışanları vardır. Bunlara bir çok hekim,gıda müh. ve diyetisyende dahildir. Öğrrencilerini de o mantıkta yetiştirmektedirler. Kaynak olayına gelince Corleona arkadaşım; Cerrahpaşa Üniversitesi Anabilim dalı başkanı Çocuk beslenme uzmanı Prof.Dr. Ahmet Aydın kitaplarından ve "onun kullandığı kaynaklardan" teyit edebilirsin. Kulaktan dolma bilgileri yazıp, böyle bir sermaye gücüne kafa tutulamayacağı gibi, bir çok kişinin eğitim için kapısından dahi giremeyeceği bir yere anabilim dalı başkanı olmuş ve beslenme prof. lerimizden birisidir. Ayrıca insanlar bu bilgilere gazetelerden internetten ve kitaplarda dilediği yerden ulaşabilir. Gazete ve özellikle interneti küçümsemek o platformda yazı yazan herkesi küçümsemek anlamına gelir ki sende internette yazı yazanlardansın. bu bakış açın son derece yanlıştır, bilimsel mantığa da aykırıdır. Bugün internet üzerinden hemen her bilgiye ulaşmak mümkün hale gelmiştir. senin yazdıkların zaten internette gerek firmaların gerekse bazı derneklerin web sitelerinde mevcut olan ve halka anlatılan bu işin pembe ve teknik tarafıdır. Yani senin verdiğin o bilgileri 2 tıklamayla ulaşılabilir ve standart bilgilerdir. Sanıyorum gıda mühendisliği okuduğun için günün birinde o firmalardan birinde çalışacaksın yada sahibi olacaksın. Dolayısı ile süt üzerinde oynanan bu oyunları görmezden gelmen ve olaya sadece endüstriyel açıdan bakman bu sebepledir. Ben Anestezi Uzmanı bir hekim olarak burda hekim kimliğimi dahi ortaya koymadan farkındalık yaratma uğraşındayım. Ancak sen daha gıda mühendisi bile olmadan "gıda mühendisi" diye kendi mesajlarına imza bırakıyorsun.Bana sorarsan o imzayı bırakmak seni daha inandırıcı yapmaz, "gıda mühendisi öğrencisi " olarak değiştirirsen biraz daha inandırıcılığı artacaktır. Burda amacımız insanlara faydalı olmak olmalıdır. Ayrıca benim adıma "size göre ambalajlı gıdaların hepsi zararlı " vs gibi cümleler kullanmak , son derece etik dışıdır. Konsantre meyve sularını vb ürünleri kastediyorsan evet bana göre onlarda da bir çok ticari oyun mevcuttur ve meyvenin gerçek besin içeriğinden çok uzaktırlar. Hatta ülkemizde tüketilen bir çok meyvenin kendisi sağlığa son derece zararlı olan ve yağda çözünen kimyasallar ile ilaçlanmaktadır. Bu kimyasallar vücuda girdiğinde de birikirler, meyvenin kendisinden fayda yerine zarar görürken sana ve tüm okuyanlara soruyorum , organik süt var , organik domates var , peki diğer organik olmayanlar nedir ? Nerden çıktı bu organik ? Organik olmayan sütle organik olan arasındaki fark nedir ? Azıcık kafası çalışan duyarlı bir insan bu soruları sorar ve cevapları hususunda sağlam bilimsel veriler ister.
Pastörizasyon , UHT ve homojenizasyon bu gibi işlemlerde hem yararlı mikroorganizmaları öldürür hemde zararlı olanları, ayrıca vitamin ve enzimleride büyük ölçüde yokeder. sen kendin yazmışsın yararlılar daha az ölür diye yukarıya birde %100 süt diyorsun ondan sonra, başta kendi yazıdığın yazı ile çelişiyorsun. Benim düşüncem seni yönlendiren bu konuda ders veren hocalarını bu konuda sorgulaman gerekmektedir. Zİra ülkemize sermaneyenin çıkarına değil halkın çıkarına çalışacak gıda mühendislerine ihtiyaç vardır. Ayrıca ben kesinlikle insanlara gidin ineğin memesinden sağılmış sütü için falan diye bir ibarede kullanmadım. Bilakis bunu yaparlarsa zarar göreceklerini yazdım. sadece kötünün iyisini tavsiye ettim. İlla içeceksen "günlük pastorize organik süt " yada " günlük organik süt " için dedim. Asepsi , antisepsi , sterilizasyon konusuna gelince; bazı mikroorganizmalar vardır ki sen 65-70 derece de 5 saat bıraksan ölmezler, çok daha yüksek sıcaklıklarda ölürler. o konuda da derinlemesine bilgin olmadığından bakış açın yanlış, sterilizasyon konularını biraz daha iyi öğrenmen lazım. Bu nedenle UHT işleminde pastörizasyona göre kayıp çok daha fazladır.
bilmeyenler için kısaca tarif edeyim ;
Sterilizasyon sporlu, sporsuz tüm mikroorganizmaların(mikropların) çeşitli yöntemlerle yok edilmesi işlemidir. Sterilizasyon işlemi uygulanan maddeler " steril madde " ünvanı kazanır, genellikle dezenfeksiyon ile karıştırılmaktadır. steril olduğu söylenen bir süt'ün içerisinde de yararlı yada zararlı hiç bir mikroorganizma bulunmaz. zaten karşı çıktığım durum da budur. Süt de zararlı mikroplardan arındırılırken bu nedenle STERİL EDİLMEZ. tabiri caiz ise steril bir süt hiç bir işe yaramaz. O nedenle pastörizasyon yöntemi ile dezenfekte edilir.
Dezenfeksiyon. Bir maddenin enfeksiyöz mikroorganizmalardan arındırılması işlemi*ne dezenfeksiyon denir. Süt pastörizasyon yönteni kullanılarak deznefekte edilir.
Pastörizasyon. Belli ısı derecelerinde (65°C'de 30 dakika, 72°C'de 15 saniye) patojen*lerden arındırma işlemine pastörizasyon denir. Bu işlem yaygın olarak süt (sütten bulaşabilecek en tehlikeli sporsuz bakteri olan sığır tüberkülozu etkeni Mycobacterium bovis'i öldürebilecek fakat sütün besin değerini minimum seviyede etkileyecek yöntem) için uygulanmakla beraber, laboratuvarlarda bazı bakterileri bulundurabileceği tahmin edilen ancak daha yüksek ısılarda özelliğini kaybeden bazı biyolojik maddeler (antiserum, kan serumu, karbonhidrat çözeltileri vs) için uygulanır. Süt pastörizasyonu esnasında sütte bulunan yararlı bir takım vitamin ve enzimlerde zarar görür , bazıları tamamen yokulur.
Ayrıca ben önceki yazımda sütün içerisinde "şu kadar vitamin vardır , çok vitamin içerir gibi " bir ibare kullanmadım. Ancak süt içerisinde başta C ve B12 vitamini olmak üzere bu iki vitaminin çok büyük oranda pastörizasyon ile bile zarar gördüğünü, UHT yöntemi ile kaybın ısının yüksek olmadından dolayı çok daha fazla olacağını yazdım. corleone arkadaşım benim sözlerimi biraz değiştirip " Ayrıca süt verimli(fazla vitamin içeren) bir vitamin kaynağı değildir bunu nerden çıkardın merak ediyorum" bu şekilde kullanmış yazısında.
corleone nin bir diğer yanlış değerlendirmesi ise ;
"Sen normal sütte Laktaz yok diyorsun
Sütte mayalanma olmaz diyorsun, maya eklendi mi mayalanma olsun?Süt zaten steril mayalanma olmayacak heralde"
bu konuda benim yazdığım ise ;
"Örneğin süt şekeri olarak bilinen laktozun parçalanmasından sorumlu bir enzim olan laktaz, pastörizasyon sırasında dahi tamamen yok olmaktadır" pastörizasyon işlemi ile sütün içerisinden yok olan enzim "laktaz enzimidir" Burdan nasıl oldu da normal sütte laktaz enzimi yok anlamı çıkardın hayret! zaten ben laktaz enzimi pastorizasyon veya uht ısıl işlemleri ile yokediliyor diyorum var olmayan bişey nasıl yokedilir ?
Maya işinden hiç bahsetmediğim halde " mayalanma olmaz " demişim gibi yazmışsın buda senin kafan şayet karışık değilse bu hususta ön yargılı düşündüğünü, mayalanma üzerinden insanlara bilgi vermeye çalıştığını gösterir ki, moda mod bir bakış açısı olup tarafsız bir yaklaşım değildir.
Isıl işlem uygulanan sütler için "süt sterildir" yazmışsın, son derece yanlış bir bilgidir! kesinlikle steril değildir! sterilizasyonun tanımını yazdım yukarıya.
Aseptik kelime anlamı : Hastalık yapıcı etkenlerden arındırılmış, hastalık yapıcı etkenlerin tümüyle ortadan kaldırılmış ,
aseptik teknik ise hastalık yapıcı etkenlerin bulaşmasına ( hücre, doku ve organ kültürlerinde mantar, bakteri, virüs veya diğer mikroorganizmalar ) engel olacak şekilde dolum işlemi yapılmasıdır.
Sonuç
Kavram kargaşası yaratamaya gerek yok , corleone yazında bazı yerleri düzeltmen gerektiğini düşünyorum. bu konuda yazmadığım , hiç değinmediğim konulara dahi girmiş olmanı senin bilgili beni cahil yapmayacağını yazılarını bana karşı değilde ziyaretçilere karşı yazmanı ve ayrıca bu konuda bir takım ön yargılardan kurtulmanı tavsye ederim. Bizler bilinçli olur paramızı boşa harcamazsak üreticilerde mutlaka talep edildiği şekilde organik ürünleri pazarlamaya yöneleceklerdir. İçinize sinmeyen bir besini kesinlikle tüketmenizi önermiyorum, neden sütü pastörize etmek zorunda kalıyoruz ? bu konu ile ilgilide sütün tarihine bakmak gerekiyor, cevap özetle ineklerin metebolizmasının bilinçli olarak değiştirilmesi ve evrimleştirilmesidir.
Süt ile farklı görüşler için
http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=715
burdaki yazıyı okuyabilirsiniz.