Yulaf Ezmesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Neden yulaf ezmesi?

Bağışıklığı kuvvetlendirir

Yulaf ezmesi bol lif içeren bir besindir. Bu lifin yarısı çözünür ve yarısı çözünmez liflerdir. Yulafta bulunan çözünür lif, içeriğindeki beta-glukan ile bağışıklık sistemini koruyucu etki gösterir.

Bağırsak sistemi üzerine olumlu etkileri vardır.

İçeriğindeki lif ve mineraller sayesinde bağırsak florasındaki iyi bakterileri aktive eder. Böylede sindirim sistemi düzenli çalışırken sinir sistemi de bu durumdan olumlu yönde etkilenir.

Tok tutar, kilo kontrolü ve zayıflamada etkilidir.

Yulaf ezmesinin 100 gr’ı 370 kaloridir. Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde 25-30 gr tüketilmesi hem iştah kontrolüne yardımcı olacak hem de zayıflamaya destek olacaktır.

Hazırlaması çok kolaydır.

Doğru karbonhidratlarla güne başlamak günlük performansımızı da olumlu yönde etkiler. Özellikle sabah kahvaltıda ya da spor sonrası yulaf tüketilmesi vücuttaki yağların yakımına destek oluyor.

Yulaf Ezmesi
Yulaf Ezmesi

Nasıl tüketelim?

Yulaf ezmesinin birçok tüketilme şekli vardır. İster süt-yoğurt içerisinde, ister kurabiye ya da keklerinizde, isterseniz kuru meyvelerle yapacağınız bir granola ya da smoothie şeklinde.

İşte spor sonrası tüketebileceğiniz harika bir smoothie tarifi:

1 su bardağı yağsız süt

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 yemek kaşığı şekersiz yer fıstığı ezmesi

1 küçük muz

Tarçın

** Yulafın tadını sevmiyorsanız tüketmeden birkaç saat önce sütünüzün içerisine ekleyerek buzdolabında bekletebilir ya da süt ile haşlayabilirsiniz.

Uzm. Dyt. Sernaz Çakır Ercil

 

sernaz-cakir-ercil tarafından

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2008 yılında mezun olmuştur. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Fitoterapi bölümünde 2015 yılında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2008 yılında 6. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi ‘nde “ Ergenlerde Beden Kitle İndeksi ve Beden Memnuniyetsizliğinde Depresyon ve Bozulmuş Yeme Davranışı İlişkileri” konulu tezini sözlü olarak sunmuştur. 2009 yılında “Çocuk ve Ergenlerde Ağırlık Yönetimi” kursuna ve “Karbonhidrat Sayımı” konulu eğitime, 2010 yılında ise “Morbid Obezite ve Bariatrik Cerrahide Beslenme Yaklaşımı” konulu sempozyuma katılmıştır. 2015 yılında 4. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu ‘Anoreksiyadan Obeziteye Yeme Bozuklukları’ na katılarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Bugüne kadar birçok kongre ve sempozyuma katılan Sernaz Çakır Ercil’in aynı zamanda ulusal ve yerel basında makaleleri yayınlanmaktadır. 2008-2009 tarihleri arasında Özel Çengelköy Ülkü Hastanesi’nde ve 2009-2012 yılları arasında Özel Maltepe Denge Tıp Merkezi’nde çalışmış olup 2012 yılından itibaren Özel Göztepe Hastanesi’nde çalışmalarına devam etmektedir.

5 yorum

  1. Guzel paylasim. Karbonhidrat degeri olarak beyaz pirincle arasinda pek fark yoktur. Ancak lif orani beyaz pirince gore yaklasik 3 katidir. Diyet donemlerinde kullanildiginda, kabizlik olusmasina engel olabilir.

  2. EfekanKoksal

    Ben kilo almak için yiyorum karbonhidratı iyi çünkü peki tam olarak yulaf ezmesi kilomu aldırır kilomu verdirir ? anlayamadım ..

    Kaloriyi aşarak hergün tüketilirse güzel kilo aldırıyor, tarafımca tasdik edilmiştir.
    Fakat kararında yenilirse güzel bir lif kaynağı ve kilo vermede etkili bir karbonhidrat türü olarak tüketilebilir.
    Ayrıca çok iyi enerji verir, 80-100gram yulaf ezmesini muz ve sıcak su ile karıştırıp tükettikten 1 saat sonra 21km yarı maratona katıldık, insulini yavaş yavaş yükselttiğinden ne insanı aşırı şişiriyor, ne de ağır geliyor, güzel de enerji sağlıyor. Herkese tavsiye ederim.

Yorum Gönderin