Yaza Detoks İle Başlayın! Detoks Nedir? Nasıl Yapabiliriz?

Bahara Detoks İle Başlayın!

Son yılların en moda tanımlarından biri ‘Detoks’. Ancak detoks kelimesini duyunca herkesin aklına sadece sebze ve meyve suları geliyor. Detoks demek sadece sıvı beslenmek, çiğ besinleri tüketmek, bağırsakların temizlenmesi anlamına gelmiyor. Evet yanlış beslenme, aşırı kırmızı et tüketimi, aşırı kahve-çay tüketimi, yağlı yiyecekler, nikotin, hava kirliliği, stres, yoğun iş temposu vücudumuzda zararlı toksinlerin birikmesine yok açıyor. Zararlı toksinlerden arınmak için sadece sebze ve meyve suları içmek yetmiyor. Detoksta sadece bağırsakların temizliği değil ruh ve zihin temizliği de önemli. Detoksu aslında zihin ve beden temizliği olarak ta düşünebilirsiniz.

Nasıl detoks yapabiliriz?

Detoksu sadece mevsim geçişlerinde değil her mevsim yapabilirsiniz. Hatta ayın 3 gününü detoksa ayırmanız kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Detoks süresince kızartma, kavurma, yağlı yiyecekler, şeker ve şekerli yiyecekler, rafine yiyecekler, hamur işlerin den uzak durun. Vücudu uyarıcı etkisi olan kafein içeren içecekler yani kahve, asitli içecekleri tüketmeyin. Baş ağrısı yaşamamak için detokstan 1 hafta öncesinden kafeini kesmeniz yararlı olacaktır.

Günde 3 lt su içmeye özen gösterin. Bununla birlikte yeşil çay, beyaz çay, papatya, rezene gibi çayları da şekersiz olarak tercih edebilirsiniz.

Detoks süresince stres, alkol ve sigaradan uzak durun.

Detoksun etkili olabilmesi için uykunuzun da çok önemli olduğunu unutmayın. Yatmadan 1 saat önce televizyon, tablet ve telefonu kapatın. Bitki çayınızı yudumlarken rahatlatıcı bir müzik dinleyin.

Size kendinizi iyi hissettiren fiziksel hareketi yapın. İster yürüyüş ister yüzme. 3 günlük detoksta günde 1 saatinizi spora ayırın ve son 15 dakikasında meditasyon yapın.

Sindirimi zor yiyeceklerden uzak durun ve mevsim sebze ve meyvesini tercih edin.

Detoks sırasında kilo kaybı yaşayabilirsiniz ancak hedefiniz zayıflamak olmamalı! Detoksun amacı vücudunuzdan toksinleri atarken ruh ve zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkilemek olduğunu unutmayın!

Detoks yaparken nelere dikkat edilmeli?

Herhangi bir sağlık sorunu olanların, ilaç kullanan kişilerin, ergenlerin, çocukların, hamile ve emziren kadınların uygulaması sakıncalıdır.

Detoks programlarının uzun süre uygulanması vitamin, mineral eksikliğine neden olabileceğinden 3 günden fazla uygulanmamalıdır.

Uzm. Diyetisyen Sernaz Çakır Ercil

sernaz-cakir-ercil tarafından

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2008 yılında mezun olmuştur. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Fitoterapi bölümünde 2015 yılında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2008 yılında 6. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi ‘nde “ Ergenlerde Beden Kitle İndeksi ve Beden Memnuniyetsizliğinde Depresyon ve Bozulmuş Yeme Davranışı İlişkileri” konulu tezini sözlü olarak sunmuştur. 2009 yılında “Çocuk ve Ergenlerde Ağırlık Yönetimi” kursuna ve “Karbonhidrat Sayımı” konulu eğitime, 2010 yılında ise “Morbid Obezite ve Bariatrik Cerrahide Beslenme Yaklaşımı” konulu sempozyuma katılmıştır. 2015 yılında 4. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu ‘Anoreksiyadan Obeziteye Yeme Bozuklukları’ na katılarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Bugüne kadar birçok kongre ve sempozyuma katılan Sernaz Çakır Ercil’in aynı zamanda ulusal ve yerel basında makaleleri yayınlanmaktadır. 2008-2009 tarihleri arasında Özel Çengelköy Ülkü Hastanesi’nde ve 2009-2012 yılları arasında Özel Maltepe Denge Tıp Merkezi’nde çalışmış olup 2012 yılından itibaren Özel Göztepe Hastanesi’nde çalışmalarına devam etmektedir.

2 yorum

  1. 5 günlük bir detox programı yapmıştım bir dönem. Çorbalı, salatalı, ara öğünlü. Tıka basa yediren cinsten. Çok iyi hissettirmişti.

    1 kere de meraktan sipariş verilen sıvı detox yapmıştım 3 günlük. 6 şişe farklı içerikleri bulunan karışımlardan tüketiyorduk. Kabus gibiydi. Bir daha asla yapmam öyle bir detox.

  2. Blog yazarı Sernaz Hanımın dediklerine katılmıyorum. Detoks denilen adetin (ki bir standartı da yok hakkında 1001 değişik tavsiyeler var) hiç bir kaynağı-dayanağı yok. Son zamanlarda pazarlanan detox diyetleri ve ürünleri asla bilimsel kaynağı ve mantıklı açıklaması olmayan safsatalar maalesef. Vucudumuz karaciğer ve böbreklerle toksinleri etkisizleştirip atmamızı sağlıyor. Özel zehirlenmeler (ağır metal vs) dışında dışarıdan yapılabilecek müdaheleler yok.

    Aynı diğer çoğu "alternatif tıp" ürünleri gibi bu da para tuzağı. Homeopati, reiki, denge bileziği, evrenden menfaat istemek (secret kitabı saçmalıkları) vs vs. Lütfen böyle şeylere itibar etmeyelim. Birisi bize bir şey satmaya çalışıyorsa bunun sağlam kanıtlarını-kaynaklarını göstermesini isteyelim. İddia sahibi iddiasını kanıtlamakla yükümlüdür.

    Haftada 1-2 gün sindirim sistemini dinlendirmek, arada bir oruç tutmak kesinlikle faydalı. Hatta Sernaz hanımın tavsiye ettiği her şey psikolojik ve fizyolojik olarak iyi. Ama faydası asla vucudu toksinlerden ayırmakla alakalı değil.

Yorum Gönderin