Kas Büyütmede Yapılan Genel Hatalar

[alert-note]Bu yazılan genel hatalar kas gelişiminin gerçekleşmemesinin en önemli sebeplerindendir.[/alert-note]

Beslenme de yapılan hatalar

Bir çok kişi aslında yemek yediğini zannediyor, fazla yemekle fazla yediğini zannetmek arasında büyük fark vardır. Ne yazık ki bir çok kişi fazla yediğini zannediyor. Bu yüzden büyüyemiyor ve vücudunu geliştiremiyor.

Beslenme de proteini ön planda görmek

Vücut geliştirme yapan kişi yeterli protein alınması gerekiyor bu konuda hemfikiriz. Fakat herkes proteine odaklandığı için diğer besinleri önemsemiyorlar ya da yeterince beslenmeye dikkat etmiyorlar, bazen hiç dikkat etmiyorlar. Şunu unutmamak gerekiyor proteinlerin yanında yağ ve karbonhidratlar da çok önemlidir. Bunun dışında vitaminler çok önemlidir.  Yeterli miktarda karbonhidrat ,yağ ve vitaminler vücuda girmediği zaman kas gelişimi olmaz. Protein dışında ki besinlerin macroları yeterince alınmaması beslenmede yapılan öncelikli hatalardır.

Kas Büyütmede Yapılan Genel Hatalar

Antrenmanlarda yapılan hatalar

Antrenmanda yapılan hataların başında çalıştırılan bölge yeterince çalıştırılmıyor. Şöyle örnek vermek gerekirse kişi göğüs çalışıyor ama yeterince çalıştırmadan göğüs antrenmanı yaptığını düşünüyor.  Bunun sebebi çalıştırılan bölgeye yeterince yük vermediğinden ve yeterince baskı uygulamadığından o bölge çalışmıyor ve yeterince büyümeye uğramıyor. Kişi kol çalışıyor ama o kolda yanma olmadan ağrı olmadan antrenmanı bitiriyor. Bunun sebebi şu; antrenman tekniklerinin ve yapılan hareketin formunun yanlış yapılmasıdır. Yanlış yapılan antrenmanda kaslarda yanma hissedilmemesi diğer bir etkendir.  Başka yapılan hata ise; hareket yapılış esnasında çok fazla momentum kullanılıyor. Yani hareket nizami ve hissedilerek değil, ivme ve hız kazandırılarak antrenman yapılıyor. Sonuç olarak ne diyor sırt çalıştım. Ne yazık ki yanlış çalıştı. Yaptığı hareket ile kası çalıştırıyor fakat yeterince o kası geliştiremiyor çünkü hızlı ve düzensiz yapılıyor. Doğru form çok önemlidir. Yapılan hareketin çalıştırdığı bölgeye etki etmesini sağlamamız gerekiyor.

Kas Büyütmede Yapılan Genel Hatalar

Antrenman esnasında setler arasında verilen molalar

Antrenman esnasında set aralarında dinlenmeyi uzun tutmak yapılan diğer bir hatadır. Kişi egzersiz yaparken dinlenme esnasında telefona bakıyor veya arkadaşları ile geyik halinde oluyor saati de takip etmiyor haliyle kaslar tam ısınmışken pump yakalamışken arada ki dinlenme süresini uzuyor ve o kaslar soğuyor sonrasında antrenmana yeni başlanmış gibi oluyor. Bu yüzden kol saati takarak zamanı kontrol edebilirsiniz.

Antrenman süreleri uzun tutulması…

Kişi antrenman esnasında 2 saat antrenman yapıyor işte bu bir hatadır. Vücut geliştirme de kas büyütmekse amacınız 2 saat yapılan antrenman çok uzundur. Bu süre zarfında devreye kortizol hormonu devreye giriyor. Kortizol hormonu katobolik bir hormondur ve vücutta yıkım yapar. Bu sebeple kortizol hormonu devreye girmeden antrenmana son vermemiz ve süresini düzgün ayarlamamız gerekiyor.

Özet olarak

Proteine odaklanmaktan vazgeçip yağlara karbonhidratlara ve vitaminlere de önem vermelisiniz. Antrenman esnasında yeterince kasılma  yaşamalısınız ve doğru formda yapılan hareketlerle antrenmanı devam ettirmelisiniz. Momentum seviyesinde antrenman yapmamalısınız. Bu işi severek ve isteyerek yapmalısınız.  Ve yaptığınız hareketin hangi kas bölgesini çalıştırdığını iyi bilmelisiniz. Bilerek ve isteyerek yaptığınız antrenman size moral ve gelişim sağlar. Set aralarında dinlenme sürelerine dikkat etmeli, kası soğutmadan tekrar sete girmelisiniz.

Kaynak: Savaş Cebeci

2 yorum

Yorum Gönderin