Ağırlık Antremanından Önce mi Sonra mı Koşmalıyız?

Pek çok spor salonunda bulunan antrenörler, yeni gelenlere program yazarken ilk 15 dakika “ısınma” adı altında koşmalarını söyler.

Konuyu 2 yönden inceleyeceğiz;

1)Yağ yakmak için koşmak

2)Isınmak için koşmak

İlk önce ısınmak için koşmayı inceleyelim, zira cevabı basit ve kısa. Eğer Bacak antremanı çalışacaksanız, 5-10 dakikalık hafif tempolu koşu bacaklarınızı açısından işe yaracaktır. Fakat genelde, fitness egzersizleri öncesi insanlar koşarak ısınmayı tercih eder. Bu kısmen kabul edilebilir. Eğer o gün, bacak antremanı yapacaksanız, koşu iyi bir ısınma egzersizi olabilir. Lakin, göğüs, omuz, kol vs.. yani vücudunuzun üst kısmını çalıştıracaksanız, koşmak bir işe yaramaz. Bunun için vücudun üst bölgesini çalıştıran hafif egzersizler yapmalısınız. Esnetme gerdirme hareketlerinden de kaçınmalısınız. Zira bu hareketler kaslar ısınmadan yapılırsa ciddi sakatlıklar meydana gelebilir. Esnetme gerdirme çalışmaları antreman sonunda yapılmalıdır.

Dönelim ilk maddede bahsettiğimiz yağ yakmak için koşmaya;

İlk önce kasların enerji işleyişine bir göz atalım.

Kaslarımız enerji olarak glikojen, glikoz ve yağ asitlerini kullanmaktadır. Tabiki Atp ve Kreatin Fosfat kullanılan enerji kaynaklarındandır. Fakat bunun derinliğine inip kafanızı karıştırmaya gerek yok.

Kaslarımızda Aerobik olarak kullanabileceğimiz ortalama 440 g glikojen bulunmaktadır. Anaerobik olarak ise ortalama 330 g glikojen bulunmaktadır.

Yüzmek, koşu, bisiklet sürmek aerobik çalışmalara örnek gösterilebilir. Tabi ki “nefes nefese” kalmadan yapılan egzersiz olmak şartıyla.

Ağırlık kaldırmak ise anaerobik çalışmaya güzel bir örnektir. Depar koşu da güzel bir örnektir.

Kaslarımız ilk önce glikojen depolarını kullanır. Bu yaklaşık 1-2 saatlik antreman sonucunda tükenir. Zaten definasyon yapıyorsanız büyük ihtimalle 1 saat sonunda glikojen depolarınız tükenecektir. Daha sonra yağ yakmaya başlarsınız.

Yani aslında, ilk önce ağırlık antremanı yapıp, daha sonra yapılacak bir kardiyo, yağ yakımı işlemini daha fazla hızlandıracaktır. Ayrıca kardiyo sonrası yapılacak ağırlık egzersizlerinden bu sebeple fazla verim alamayabiliriz. En iyi verimi almak için ilk önce ağırlık egzersizi, daha sonra kardiyo, ve en son esnetme egzersizleri yapılmalıdır.

Mehmet Kaban

Tarafımdan yazılmıştır. Lütfen kaynak göstermeden kopyalamayınız.

mehmet-kaban tarafından

Yurtdışında bir süre eğitim gördükten sonra( Doctor of Pharmacy (Pharm.D) ) , Türkiye'ye dönüş yaptım. Eğitimimi Türkiye'de tamamladım. Eczacıyım. Eğitimim dolayısıyla vücut geliştirme ile ilgili olabilecek : anatomi, biokimya, fizyoloji, patofizyoloji, botanik, mikrobiyoloji, biyoloji, geleneksel çin tıbbı, galenik, organik kimya, inorganik kimya, analitik kimya, nitel&nicel kimya, radyokimya, farmostatik kimya, medikal biokimya, kolloid ve fiziksel kimya, farmakoterapi, farmakognozi konularında eğitimim var. Ayrıca düzenli olarak sporla ilgili bilimsel makaleleri takip ediyorumSpor geçmişim: 9-14 yaş arası lisanslı yüzücü 14-15 yaş arası Aikido 16-17 yaş arası taekwondo 19-21 ve 22-24 yaş arası muay-thai 18-23 ararası aralıklı vücut geliştirme, 24-27 yaş arası düzenli vücut geliştirme (muay thai'den sebeple sakatlıklarım oldu sporu bırakmak zorunda kaldığım zamanlar oldu ) 26-27 Bjj & Muay Thai Uzun süre Budapeşte'de yaşadıktan sonra 2014 yılının sonunda İstanbul'a dönüş yaptım. İlgi alanlarım: Muay-Thai, Fitness, Bjj, MMA, Amatör Fotoğrafçılık

13 yorum

  1. Geri bildirim: viagra online

Yorum Gönderin